Faktisk.no kverulerer med kreftsyke og deres pårørende – Viktigst å beskytte myndighetene

14. oktober publiserte vi, Politiskukorrekt.org, et leserinnlegg med tittelen «Norge ødsler bort milliarder til EU og FN – men nordmenn får ikke livreddende kreftbehandling».

Samtidig som nordmenn dør i køer for å få tilgang på nye medisiner for å leve videre, så deler Solberg-regjeringen og Stortinget ut milliarder av norske skattebetalere sine penger til diverse FN-fond, EU-fond, klima-fond og regnskogskog-fond osv osv. Våre folkevalgte deler ut penger til nesten hele verden. Men: Siden du er norsk, så får du ikke denne livreddende kreftbehandlingen og kreftmedisinen du trenger for å leve.

Faktisk.no bryr seg ikke om helheten. De henger seg bare opp i små detaljer for å blidgjøre makteliten. Da Politisk Ukorrekt sitt leserinnlegg ble “faktasjekket”, så viste det seg at Norge siden publiseringen hadde hoppet noen få plasser opp på tabellen over tilgjengelighet av kreftmedisin for landets innbyggere.

Deretter konkluderer Faktsisk.no med at både leserinnlegget til Finn Helge Quist og artikkelen som Politisk Ukorrekt videreformidlet var helt feil, som de sier. Les innlegget til Finn Helge Quist og bedøm det selv.

Innlegget er en forkortet versjon av et leserinnlegg som ble publisert i Haugesunds Avis 25. mars – altså for over syv måneder siden. I lokalavisen hadde innlegget tittelen «Nye kreftmedisiner: Norge på bunn i Europa».

Innlegget ble også publisert i Nettavisen 25. mars, da med overskriften «Norge er på kreftmedisin-bunnen i Europa».

Quist har som pårørende til sin kreftsyke kone kjempet for at Norge raskere skal ta i bruk nye kreftmedisiner og nye behandlingsmetoder. I intervjuer og i flere leserinnlegg har han argumentert for sitt syn. Han har også holdt appell foran Stortinget, og vært i møte med helseminister Bent Høie (H).

Etter at Politisk Ukorrekt publiserte innlegget, fikk artikkelen nytt liv i sosiale medier. I skrivende stund den gangen var artikkelen delt over 1900 ganger på Facebook. 1500 av dem kommer fra Politisk Ukorrekt’s egen side.

Personlig kamp

Finn Helge Quists kone måtte gi tapt for kreftsykdommen. Til Faktisk.no sier han at han er ferdig med kreftkampen, og ikke orker å gå inn i nye diskusjoner om kreft og medisiner.

Det er nytt for Quist at leserinnlegget han skrev i Haugesunds Avis delvis er gjengitt på nettstedet Politisk Ukorrekt. Han har verken hørt om nettstedet, eller blitt kontaktet av dem.

Quist sier at han ikke har problemer med at påstanden i leserinnlegget faktasjekkes.

– Jeg gjengir bare statistikk fra en internasjonal rapport, sier han.

Ut over dette ønsker han ikke å kommentere saken.

Faktisk.no har også vært i kontakt med nyhetsredaktør i Haugesunds Avis, som ikke kan huske å ha fått noen henvendelse fra Politisk Ukorrekt. Han opplyser at avisa ber dem som ønsker å republisere leserinnlegg fra Haugesunds Avis, om å kontakte den som har skrevet innlegget.

Faktisk.no mest opptatt av å latterliggjøre mennesker i sorg?

Politisk Ukorrekt var inntil nylig ikke kjent med at det var begått feil i den originale IQVIA-rapporten 2019 slik den sto – og fortsatt står – på Haugesunds Avis’ og Nettavisens nettsider. I den oppdaterte IQVIA-rapporten finner vi nå at Norge rykker fram noen få plasser til nærmere midt på “tabellen”. Det er jo bra at tallene korrigeres, men verre er det hvordan norske kreftpasienter – uansett tabellposisjon – fortsatt opplever sin hverdag i etter sigende ett av verdens aller rikeste land. IQVIA-rapportens oppdaterte versjon endrer lite eller ingen ting på hovedpoenget i artikkelen vår; nemlig at helsebudsjettet i Norge lider sterkt under de siste regjeringers økonomiske feilprioriteringer da store deler av budsjettet havner hos EU og FN, i stedet for hos mange svakerestilte grupper innenlands. Som hos lidende norske kreftpasienter.

Etter at Politisk Ukorrekt først publiserte denne artikkelen, er PU blitt gjort oppmerksom på at en nyere forskningsrapport er kommet, fordi det i den opprinnelige IQVIA-rapporten fra 2019 visstnok hadde forekommet noen feil. I den nye IQVIA-rapporten rykker Norge noen få plasser opp på tabellen over tilgjengelighet av kreftmedisin for landets innbyggere. Men fortsatt har Norge mange land foran seg, og uansett så hjelper ingen “forbedret statistikk” kreftpasienter i medisinnød – i ett av verdens rikeste land. Slik går det når man prioriterer globale nasjonsødeleggende instanser framfor å hjelpe egne svakerestilte grupper innenlands.

For oss her på Politisk Ukorrekt. Ser det ut for at Faktisk.no er mest opptatt av at Norge har hoppet noen få plasser opp på tabellen over tilgjengelighet av kreftmedisin, enn de som faktisk ikke får får tilgang til den. At nordmenn dør i køer for å få medisinen er ikke like viktig for nettstedet Faktisk.no.

*) Den internasjonale rapporten det henvises til i denne kronikken, er utarbeidet av IQVIA.  Dette er årsrapporten for 2018, som ble publisert i februar 2019. IQVIA utgir årlig en av verdens mest anerkjente rapporter innen statistikk innen internasjonale helsetjenester. Rapporten omtales ofte som den årlige «WAIT-rapporten».

Selvsagt reagerer vi forskjellig når kreft rammer noen i vår nærhet. Ikke minst avhenger det av måten vi håndterer utfordringene på, av hvor vi selv er i livet og hvor vi selv står.

Som pårørende er det ikke uvanlig å kjenne seg trøtt og lei, kanskje føle sinne og sorg over at livet ble annerledes enn forventet. For noen kan det være forbundet med lite lyst til, kanskje ubehag, å være sammen med den syke.

Uansett er det ingen andre som bestemmer hva som er riktig. Du har rett til å oppleve situasjonen på din måte. Blir du sint og fortvilet, bryter sammen, isolerer deg, synes å være nærmest upåvirket eller føler avstand til den syke, så har du dine grunner for å reagere slik. Uansett hvordan du reagerer i en tung tid så letter det ikke akkurat byrden å bli angrepet av kverulanter og nærmest latterliggjort i sorgen.

Vi her på Politisk ukorrekt har også familiemedlemmer som vi har mistet til kreft sykdom. Vi delte dette til folkeopplysning og for medmenneskelighet til våre landsmenn.

Kilder