Det foregår militær trening inne i leiren og ideologisk kursing – nå vil MDG hente IS-kvinner til Norge

Kurdiske myndigheter slår alarm om at de er iferd med å miste kontrollen over Al Hol-leiren.

Flere uker etter at kvinnen ble meldt savnet i flyktningleiren Al Hol i Syria ble hun funnet drept, melder NRK.

Ifølge flere kilder er volden og overgrepene i leiren, der også norske barn og kvinner fortsatt sitter internert, iferd med å eskalere kraftig.

I en video NRK har fått tilgang til, peker engstelige tilskuere ned i en grøft der kvinnen ble funnet i forrige uke. Hun var ille tilredt og hadde vært savnet i halvannen måned.

– For en uke siden fant vi en drept kvinne i kloakksystemet. Kvinnen hadde vært savnet i over halvannen måned. Vi trenger hjelp fra verdenssamfunnet nå, sier Abdulkarim Omar, utenrikspolitisk talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene nordøst i Syria til NRK.

Forteller om drap

NRK har vært i kontakt med flere kilder i Syria. De forteller om dramatiske endringer i sikkerhetssituasjonen i Al Hol.

Det er stadig angrep på vaktene og andre kvinner i leiren.

– For to uker siden ble to mennesker drept i den delen av leiren der irakiske flyktninger bor. En kvinne ble slått med en øks i hodet og en annen ble halshugget. For to dager siden fant vi en veibombe inne i leiren. Verdenssamfunnet må ta ansvar. Dette klarer vi ikke alene, sier Abdulkarim Omar på telefon til NRK.

En høytstående etterretningsoffiser i Syrian Democratic Forces (SDF), som vil være anonym, forteller til NRK at Al Hol-leiren er på randen av kollaps.

– IS er i Al Hol-leiren og er veldig aktive med å rekruttere andre kvinner. De gjennomfører religiøs undervisning, og har Sharia-domstoler som straffer og dreper andre kvinner. Vi har begrenset med kapasitet.

Miljøpartiet De Grønne vil ha en hasteavstemning om å hente hjem en norsk IS-kvinne og hennes syke 4-åring. Ap vil at gutten skal hjem, men vil ikke hente hjem moren. Nå skal Stortinget avgjøre.

Miljøpartiet De Grønne kunngjorde torsdag formiddag, at de har sendt ut brev til de andre partigruppene på Stortinget, der de ber om en rask avklaring fra de øvrige partiene. I brevet står følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sørge for å umiddelbart hente hjem fireåringen i Al Hol på grunn av humanitære hensyn hvor det står om liv og død for et barn som sannsynligvis har diagnosen cystisk fibrose og som uansett er alvorlig syk. Det innebærer også å hente hjem søsteren på 3 år som også er syk og barnas norske 29-årige mor som etterforskes av Politiets sikkerhetstjeneste for deltagelse i terrororganisasjonen IS.»

– Det står om liv og død for denne gutten, og det haster å få det avklart. De sikkerhetspolitiske grunnene til at mor ikke får bli med er ikke så viktige at vi kan risikere at denne gutten dør, sier stortingsmedlem og nasjonal talsperson i MDG, Une Bastholm, til VG.

Ap-Jonas ville hente alle barna

VG har i flere artikler omtalt den syke 4-åringen, som flere politikere, deriblant Venstre-profilen Abid Raja, har tatt til orde for å hente hjem sammen med sin mor. MDG sitt forslag ble først omtalt i Dagbladet.

Kilde- “Kvinne funnet drept i Al Hol-leiren: – Vi har ikke lenger kontroll” (NRK.no)