Dyrevernalliansen vil ikke kommentere halal-slakting – Norge importerer 30 tonn halalslaktet kjøtt fra dyr som ikke ble bedøvet

Kaja Ringnes Efskind

I EU blir dyr avlivet i halalslakting med opptil 27 kutt, uten bedøvelse. Dyrevernalliansen vil ikke kommentere hvorvidt det bør være lov å importere kjøttet.

30 tonn halalkjøtt fra dyr som ikke ble bedøvet før strupen ble skåret over importeres til Norge i 2020

Bondebladet har skrevet om import av dyr slaktet på en måte som kan gi fengselsstraff i Norge. En undersøkelse gjort på slakterier i EU som utførte halalslakt av storfe uten bedøvelse, viste at de beste slakterne i snitt brukte tre snitt på å kutte strupen på store dyr, mens de dårligste trengte 27 snitt før strupen var overskåret.

I fjor ble det importert til Norge 29 990 kilo halalkjøtt og 5 068 kilo kosherkjøtt fra dyr som ikke ble bedøvet før strupen ble skåret over. Kjøttet ble importert på kvotene fra Tyskland, Frankrike, Nederland og Storbritannia.

For 2020 er importkvoten satt til 30 000 kilo halalkjøtt og 15 000 kilo kosherkjøtt.

Dyrevernalliansen nekter å kommentere

I arbeidet med saken ba Bondebladet Dyrevernalliansen om en kommentar, men det vil organisasjonen ikke gi.

– Har nå lest saken på nytt, og ser at det vises til en rekke undersøkelser og fakta vi ikke kjenner til, ettersom vi ikke har ressurser til å prioritere akkurat denne problemstillingen, skriver kommunikasjonsrådgiver Kaja Ringnes Efskind i en epost.

– Vi jobber med norsk slakting, og uttaler oss da på faglig grunnlag. Halal-slakting uten bedøvelse er ikke en prioritert sak hos oss siden det foregår utenfor Norge. Halal-slakting i Norge skiller seg fra dyrenes ståsted ikke fra vanlig slakt. Derfor har vi dessverre ingen ytterligere kommentar til denne saken på nåværende tidspunkt, skriver hun videre.

Smertefull avliving

En undersøkelse gjort på slakterier i EU som utførte halalslakt av storfe uten bedøvelse, viste at de beste slakterne i snitt brukte tre snitt på å kutte strupen på store dyr, mens de dårligste trengte 27 snitt før strupen var overskåret.

– Dette vil jeg kalle saging, og det er med stor sikkerhet smertefullt. Det er vanskelig å kutte strupen på en stor og muskuløs okse. Hvis det ikke utføres optimalt eller hvis blodet koagulerer og blodårene tilstoppes, kan det ta opp til seks minutter før dyret mister bevisstheten, sier Elisiv Tolo i Animalia.

Hun forteller at de som kartla halalslaktingen i EU observerte at noen av dyrene som hadde fått skåret over strupen forsøkte å reise seg flere ganger før de falt sammen.

Kilde: Dyrevernalliansen vil ikke kommentere halal-slakting (Bondebladet)

Kilde: 30 tonn halalkjøtt fra dyr som ikke ble bedøvet før strupen ble skåret over importeres til Norge i 2020 (Politisk Ukorrekt)