Flertall i Oslo bystyre med asylopprop – Vil presse regjeringen til å hente migranter fra Hellas

Bjørnar Moxnes (Rødt), Marianne Borgen (SV) og Raymond Johansen (Ap) i tog på 1. mai 2015. (Illustrasjonsfoto: GGAADD, flickr)

Stadig flere kommuner samler seg i asylprotest. Sist ut er Oslo, hvor de rødgrønne partiene har flertall for et forslag om å hente ut migrant barn fra Moria-leiren i Hellas.

«Enslige mindreårige barn fra Moria-leiren må evakueres nå – Oslo er villig til å bidra om regjeringen vil» er overskriften på interpellasjonen som tirsdag ble sendt til bystyret fra de rødgrønne partiene SV, Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Rødt. 

– Vi er vitne til en stor humanitær katastofe. Den greske regjeringen ber om hjelp og FNs høykommissær for flyktninger vil ha flere med på dugnad. Norge ved regjeringen bør svare på dette fortvilte ropet, sier ordfører Marianne Borgen (SV), som er initiativtaker og en av fire som har signert. 

Brer seg til flere byer 

I interpellasjonen viser partiene til asyloppropet som den siste tiden har spredt seg til store deler av landet. Her ber en rekke humanitære organisasjoner om at enslige, mindreårige asylsøkere og barnefamilier straks evakueres fra den overfylte Moria-leiren på den greske øyen Lesvos. FN beskriver situasjonen i Moria-leiren som kritisk, skriver Dagsavisen.

Selve forslaget lyder: «Bystyret ber byrådet informere regjeringen om at Oslo kommune støtter oppropet ‘Evakuer barna fra Moria’» og er foruten Borgen signert av gruppeleder Frode Jacobsen i Oslo Ap, Sirin Stav i Oslo MDG og Siavash Mobasheri i Oslo Rødt. 

Ordfører Marianne Borgen (SV) har tatt initiativ til at de rødgrønne partiene skal samle seg bak asyloppropet.

På sin Facebook-side skriver Marianne Borgen.

– Jeg er så glad for at et flertall i Oslo bystyre stiller seg bak oppropet om å evakuere barn og barnefamilier fra Moira leiren. Dette handler om solidaritet og hjelp til barn og familier som er i en ekstrem kritisk situasjon. Norge må være med på asyldugnaden,og vi må ta vår del av dette humanistiske ansvaret. I Oslo er vi klare for å være med, dersom regjeringen eller et flertall i Stortinget lar oss få lov. Røde Kors Norsk Folkehjelp Sanitet Flyktninghjelpen Leger Uten Grenser

Borgen er opptatt av å legge press på regjeringen for å «åpne opp» og mener flyktningene som eventuelt evakueres fra Moria-leiren, må komme på toppen av de 3.000 kvoteflyktningene Norge allerede har sagt ja til å ta imot. 

Jeg er så glad for at et flertall i Oslo bystyre stiller seg bak oppropet om å evakuere barn og barnefamilier fra Moira…

Posted by Ordfører Marianne Borgen on Tuesday, March 10, 2020

Den venstreradikale Erling Borgen har laget over 100 dokumentarer for NRK. Erling er bror til Oslos ordfører, som sitter i byregjering sammen med Raymond.

Kilde – Oslo stiller seg bak asylopprop Dagsavisen