Helga Pedersen ny Tana-ordfører etter politisk krumspring og «dolk i ryggen»

TANA/OSLO (NRK): Samelista i Tana gjorde helomvending kvelden før ordførervalget, og vraket samarbeidet med Senterpartiet og tre andre partier.

Senterpartiet foreslo Sametlistas Odd Erik Solbakk som ordfører, men Ap-veteranen Helga Pedersen vant med knappest mulig margin.

Ordvekslingen i kommunestyresalen var til tider ganske krass. Partiene som i over en uke har trodd at Jon Erland Balto fra Senterpartiet skulle bli neste ordfører i Tana, la ikke skjul på både skuffelse og forargelse.

Etter et par timer med både gruppemøter og oppklarende diskusjoner var det klart for votering over ordførervervet.

Med ti mot ni stemmer ble Helga Pedersen valgt til ordfører.

Dolket i ryggen

Flertallet som fram til i går ettermiddag hadde stilt seg bak Senterpartiets Jon Erland Balto som ny Tana-ordfører, bestod av Samelista, Venstre, Høyre, Frp og SV.

Senterpartiets ordførerkandidat Jon Erland Balto er svært skuffet over at Samelista vraket samarbeidet med dem som nå har endt i opposisjon, sier han til NRK.

– Jeg føler meg dolket i ryggen og tråkket ned i skiten. Jeg har nesten ikke ord for hvor uforståelig og sjokkerende det er å få den beskjeden som vi fikk i går, om at Samelista har brutt avtalen, sier Balto.

Les også debattinnlegget. – Helga Pedersen er i ferd med å rive det engang så mektige partiet i fillebiter

Det som skjer nå i Finnmark Arbeiderparti har bare tapere. Helga Pedersen er i ferd med å rive det engang så mektige partiet i fillebiter. Det er en bitter konflikt som kan få flere ulike utfall. Ingenting tyder på at kampen vil legges død. Forsoning er det vanskelig å se for seg i nærmeste fremtid. Taperen kan dessverre fort bli Øst-Finnmark. Helga har spilt høyt og lagt seg ut med mektige krefter i partiet, skriver ansvarlig redaktør Arne Reginiussen i Finnmark Dagblad.

Kilde- https://nordnorskdebatt.no/article/helga-pedersen-i-ferd-rive

Kilde- https://www.nrk.no/sapmi/vant-med-en-stemme-_-helga-pedersen-ny-tana-ordforer-1.14737018