Kan dette bli året da Greta Thunberg får fredsprisen?

Jepp, det stemmer. I 1939 ble Hitler nominert til Nobels fredspris. Det høres merkelig ut, for mange tror det er nobelkomitéen som nominerer kandidater. Men slik er det ikke. Det er drøssevis av mennesker som har denne muligheten. 

I 1939 var det altså en av disse som skrev Adolf Hitler på en lapp og sendte til nobelkomiteen. Og hvem det var? Den svenske prestesønnen og sosialdemokraten Erik Gottfrid Christian Brandt. Nominasjon var ment som en satirisk protest mot nominasjon av den britiske statsministeren Arthur Neville Chamberlain. Hvordan E.G.C. Brandt visste at Chamberlain var nominert er meg et mysterium, for nobelkomiteen avslører ikke denne informasjonen før det er gått 50 år. Det hører også med til historien at nominasjonen ble trukket tilbake etter kort tid.

Adolf hadde nok aldri fått prisen uansett, for han hadde forbudt tyskere å motta Nobels Fredspris i all framtid etter at Carl von Ossietzky fikk den i 1936, for året 1935. Det ble gitt Nobelpris for 1935 og 1936 i 1936, men det er en annen historie.

Alle professorer på HF, SV, MF og juridisk fakultet kan nominere, og det kan alle som har gått på Blindern skrive under på at er en brokete forsamling. Her er listen (på engelsk fordi jeg klipper og limer vilt, også fra utenlandske sider. Dette er fra Nobels egen hjemmeside): 

Nye tider

Den unge svenske klimaaktivisten Greta Thunberg er på nytt nominert til Nobels fredspris. Også Nato og folket i Hongkong er blant årets foreslåtte.

Forskjellige tider men propagandaen er den samme

Årets nominasjoner er godt spredd både tematisk og geografisk, og følger mønsteret fra de siste 20 årene: god spredning på vinnere gir god spredning på nominasjonene, ifølge nobeldirektøren.

Han innrømmer at det i bunken med forslag ligger navn på kandidater som verken Nobelkomiteen eller Nobelinstituttet har tenkt på.

– Når vi får inn 317 ulike nominasjoner, vil det alltid være mange som vi ikke har tenkt på. Det er det som gjør det spennende, at det kommer overraskelser og nyheter hvert år, sier Olav Njølstad.

– I tillegg reflekterer gjerne forslagene det som har vært brennbare og aktuelle temaer i verden, uten at jeg kan gå inn på årets nominasjoner, sier Olav Njølstad til NRK.

Instituttet har plikt til å holde navnene på nominerte hemmelig i 50 år, men av det som har sivet ut gjennom andre kanaler, er det særlig to områder som utmerker seg.

Klimakampen, med 17 år gamle Greta Thunberg i spissen, og demonstrasjonene i Hongkong.

klima-Greta og hennes «klimaapokalypse» favoritt til fredspris?

Venstreorienterte prøver å innføre diktatur i verden. Nylig annonserte Greta at hun truer med å forlate Facebook hvis ikke hennes kritikere «ties ihjel» på plattformen.

16 år gamle Greta Thunberg, også kjent som klima-Greta, krever nå at Facebook “stopper alle som sprer konspirasjonsteorier og løgner” om henne på plattformen deres.

Hun er også opprørt over at Facebook tillater såkalte “hatefulle ytringer”, og at de ikke har noen “faktasjekk” i sine tjenester på sine sider.

Det er i et innlegg på sin egen Facebook-side at Greta Thunberg nå truer med å forlate Facebook. Dette begrunner hun med at det er folk som publiserer “konspirasjonsteorier” på plattformen.

Hun stiller også spørsmål ved at Facebook, ifølge henne selv, tillater oppfordringer til såkalt “hets mot etniske folkegrupper”, at Facebook har en “mangel på faktasjekk”, samt at de aksepterer at konservative krefter også får muligheten til å engasjere seg i demokratiske valg.

Dette er bare noen av sakene som opprører henne, påpeker hun.

Kilde: MSN Nyheter

Kilde- Kan dette bli året da Greta Thunberg får fredsprisen?