Kjell Magne Bondevik og Thorbjørn Jagland vil hente migranter ut av flyktningleirene på Moria

Thorbjørn Jagland

– Vi kan ikke nullstille våre forpliktelser med at flyktninger har det like ille eller verre andre steder, sier tidligere Ap-leder Thorbjørn Jagland.

Aftenposten publiserer i dag et innlegg fra tidligere statsministre Kjell Magne Bondevik (KrF) og Thorbjørn Jagland (Ap), og tidligere utenriksministre Bjørn Tore Godal (Ap) og Knut Vollebæk (KrF).

Innlegget, med tittelen «Moria: Norge må handle nå», kan leses som en marsjordre til regjeringen, Ap og Frp. I øyeblikket er det de eneste aktørene som ikke vil hente barn fra leirene umiddelbart.

«Det er hjerteskjærende scener i flyktningleirene på Moria og andre greske øyer. Det haster med å hente sårbare barn og unge ut av leirene.», skriver de fire, som vil presse Norge til å hente migranter fra Hellas, og opprettholde en hodeløs og kostbar migrasjon.

Ifølge de fire er det feil å koble personene i greske flyktningleirer med FNs registrerte kvoteflyktninger.

– Det hadde vært lettere hvis man hadde vært oppmerksom på de forpliktelser europeiske land har. Dette må skilles fra spørsmålet om flyktningstatus. Dette er et humanitært spørsmål som egentlig hører inn den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

– Den gjelder for alle mennesker som befinner seg på europeisk jord uansett hvem man er og hvor man kommer fra. Alle har krav på visse standarder for menneskelig behandling, sier Jagland, til Aftenposten

Aftenposten spør videre.

– Hvem er appellen rettet til?

– Til alle i det politiske miljøet. Det ligger flere forslag til behandling i Stortinget. Det blir lettere å komme frem til en felles holdning hvis man anvender den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

– Den gjelder for alle som er kommet til Europa. Det betyr ikke at de som tas ut av leirene har fått flyktningstatus.

– Risikerer de da å bli returnert fra Norge hvis de ikke har beskyttelsesbehov?

– Det trenger vi ikke ta stilling til nå. Vi må gjøre noe med den humanitære katastrofen nå, sier Jagland.

Kilde – Kjell Magne Bondevik og Thorbjørn Jagland vil hente Moria-barn nå: Kan ikke unnskylde oss med at det er verre andre steder. Aftenposten