KrFU ønsker nå å åpne for at lærere kan bruke niqab i norske skoler – Vi må inkludere alle

I Norge er det forbudt i undervisningssammenheng å være iført ansiktsdekkende plagg, som niqab. KrFU ønsker nå å åpne for at lærere kan bruke slike plagg.

I august i fjor ble det innført et forbud mot ansiktsdekkende plagg i all undervisning. Alle partiene støttet lovendringen med unntak av SV, Rødt og MDG.

Nederland innførte i august et forbud av burka, niqab og andre ansiktsdekkende plagg i landet. Loven innebærer at det ikke er lov å dekke til ansiktet på offentlige transportmidler, i offentlige bygninger og på skoler og sykehus. Lignende forbud er innført i Frankrike, Tyskland, Belgia, Østerrike og Danmark.

På KrFUs landsmøte lørdag derimot vedtok ungdomspartiet å gå inn for å tillate ansiktsdekkende plagg i norsk undervisningssammenheng, skriver Dagen.

– Vi må inkludere alle. I diskusjonen om hvorvidt lærere skal få lov til å gå med religiøse symboler på jobb, kan man kun tillate noen religiøse plagg. Det blir for dumt og er urettferdig. Bare fordi noe er ukjent skal man bare stenge det ute, spør fylkesstyremedlem Ingvild Halderaker Husby i Oslo KrFU.

Simen Bondevik: – Lytt til klimastreikerne og Greta Thunberg

Samtidig som såkalte kristne i KrFU vil reversere forbudet mot ansiktsdekkende plagg, vedtok landsmøtet også utfasing av norsk oljevirksomhet innen 2035. Ungdomspartiet gikk også inn for å fjerne lete-refusjonsordningen.

Dermed slutter KrFU seg til rekken av ungdomspartier som har fattet lignende vedtak de siste årene.

– Vi er ikke radikale nok i klimapolitikken. Vi må vise at vi mener alvor. Jeg håper landsmøtet vil være med på å si «snipp snapp snute, i 2035 er oljeeventyret ute», sa sentralstyremedlem Oddbjørn Nørstrud fra Oslo.

Det var Viken, Oslo og Trøndelag KrFU som sammen med avgått nestleder Vegard Heldal sto bak forslaget.

– La 2019 være året da KrFU hørte på klimastreikerne og Greta Thunberg, sa Simen Bondevik, fylkesleder i Viken KrFU, fra talerstolen.

Han mener drastiske politiske grep må til for å møte klimakrisen.

– Det må også innebære utfasing av oljenæringen. En sluttdato gir forutsigbarhet så oljenæringen kan omstille seg, sa Bondevik.

Kilde- KrFU vedtok sluttdato for oljenæringen til advarsler fra Sør-Vestlandet: – Like urealistisk som at Knut Arild og Erna skulle giftet seg (Vårt Land)

Kilde- KrFU vil tillate lærere å bruke nikab (Finansavisen)