Mads Hansen startet regnbueaksjon mot den ungarske utenriksministeren etter Pride-nekt i EM

Tidligere Mjøndalen-spilleren og samfunnsdebattanten Mads Hansen

Norske instagrambrukere har det siste døgnet oversvømt kontoen til Ungarns utenriksminister med regnbueflagg. Péter Szijjártó sa tirsdag han var glad for at Det europeiske fotballforbundet sa nei til Pride-markering.

Ungarns folkevalgte har vedtatt et forbud mot «promotering av homofili» overfor mindreårige. Forbudet omfatter blant annet filmer, reklame og skolemateriell.

Forslaget ble vedtatt tirsdag med 157 stemmer for og 1 stemme mot i nasjonalforsamlingen, som kontrolleres av statsminister Viktor Orbans høyrekonservative parti Fidesz. Ytre høyre-partiet Jobbik støttet også forslaget.

De fleste opposisjonspartiene boikottet tirsdagens avstemning i protest mot diskriminering av LHBT-personer – lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, skriver NTB.

Skal ikke fremme homoseksualitet

Forslaget ble lagt frem av Fidesz i forrige uke. Det har som hovedmål å bekjempe pedofili. Men det inneholder også endringer som forbyr visning av andre legninger enn heteroseksualitet i skolenes seksualundervisning. Det samme gjelder filmer og reklame rettet mot personer under 18 år.

– For å sikre at barns rettigheter beskyttes, kan ikke pornografi og innhold som viser seksualitet for sin egen skyld eller som viser avvik fra kjønnsidentitet, kjønnskorrigering og homoseksualitet gjøres tilgjengelig for personer under 18 år, heter det i lovteksten.

Seksualundervisning skal heller ikke «ha som mål å fremme kjønnssegregering, kjønnskorrigering eller homoseksualitet», heter det videre.

Ungarn har også vedtatt forbud om at homofile par kan adoptere barn

Protest mot homo-lov

Dette skjer bare en uke etter at det ungarske parlamentet med stort flertall vedtok en lov som forbyr det som kalles homofil propaganda rettet mot barn og mindreårige.

Det er den tidligere Mjøndalen-spilleren og samfunnsdebattanten Mads Hansen som har oppfordret folk til å bombardere Instagram-kontoen til den ungarske utenriksministeren med regnbueflagg.

Etter at Det europeiske fotballforbundet UEFA onsdag sa nei til at stadionet i München kunne lyses opp i regnbuens arge, gikk Ungarns utenriksminister Péter Szijjártó ut og sa at han var svært glad for avgjørelsen.

– UEFA tok en riktig avgjørelse gjennom ikke å godta en politisk provokasjon mot Ungarn sa Szijjártó til nyhetsbyrået AFP.

Mens Szijjártó jublet over forbudet mot Pride-markeringen, tok samtidig den norske VGTV-profilen og den tidligere fotballspilleren Mads Hansen initiativet og oppfordrer til spam. Hansen ble så provosert av den ungarske utenriksministeren sine uttalelser etter UEFA sin Pride-avgjørelse, at han oppfordrer folk til å bombardere profilen hans.

Ønsker oppmerksomhet fra ungarsk presse

Mads Hansens Instagram-stunt er ikke det første Hansen har satt i gang. Til Nettavisen forteller den tidligere fotballprofilen at «spammingen» av enkelt personer sine profiler er stunt han har gjort tidligere i andre sammenhenger.

– Men så er det jo vanskelig å gå under radaren i Norge, så hvorfor ikke gå internasjonalt? Uttalelsene til den ungarske utenriksministeren etter UEFA sin avgjørelse provoserte meg, så da tenkte jeg at det hadde vært gøy å sette i gang et en pride-bombardering på hans profil.

– Jeg tror ikke en utenriksminister i Ungarn bryr seg så mye om at norske medier skriver om en demonstrasjon mot han, men det hadde vært gøy om stuntet ble plukket opp av ungarske medier. Da hadde stuntet virkelig fått en innvirkning, sier Hansen, til Nettavisen.