Medie-maskoten Lars Gule er på «no fly»-liste – får ikke lov til å fly til eller over USA

Lars Gule har i en årrekke vært en profilert stemme i den norske samfunnsdebatten. Nå kan NRK fortelle at han er på en liste utarbeidet av amerikanske myndigheter.

«Norges første internasjonale terrorist»

Samfunnsdebattanten Lars Gule er blitt kalt «Norges første internasjonale terrorist». Islam-forkjemperen sto nemlig på flyplassen i Beirut med 800 gram sprengstoff i sekken.

Var han bare en eventyrer og en av de som søker spenning, ofte fascinert av vold og action? Eller var han bare en sint og frustrert ekstremist, sosialt utstøtt, og – som så ofte i slike tilfeller – med en tung bakgrunn bestående av enten vold eller rus i oppveksten?

Uansett er det en kjent sak at Lars Gule er en fanatisk forsvarer av koranens følgere. Det er også helt åpenbart at når Lars Gule får dunsten av noe som kan ligne på patriotisme, fedrelandskjærlighet eller fedrelandsnasjonalisme, da er han raskt ute med å nazifisere sine politiske motstandere. Han tropper da gjerne også opp i offentligheten for å tilby sine tjenester mot deg, hvis du en gang i fremtiden, skulle være så uheldig at du skulle bli tiltalt for «hatefulle ytringer» og for å kritisere en fremmed religion her i Norge.

Hemmelig liste lekket: Nordmennene som USA nekter å fly

Den profilerte medie-maskoten Lars Gule er en av en rekke nordmenn som er oppført på en «no fly»-liste utarbeidet av amerikanske myndigheter. Lista inneholder personer som ikke får lov til å fly til eller over USA.

I forrige uke fortalte en sveitsisk hacker at hun hadde funnet den amerikanske «no fly»-lista på det åpne nettet.

Amerikanske myndigheter opprettet en slik liste etter terrorangrepene i USA 11. september 2001.

Ifølge FBI inneholder lista informasjon om personer man med «rimelighet» kan mistenke er involvert i terror eller terrorismerelaterte aktiviteter.

Personer som står oppført får ikke gå ombord i fly som skal til, fra eller over USA.

Innholdet er hemmelig, men hackeren fant den på en usikret server som tilhører flyselskapet CommuteAir.

– Serveren inneholdt data fra en 2019-versjon av den føderale «no fly»-lista, har Erik Kane i flyselskapet fortalt til nettstedet Daily Dot.

Selskapet har også bekreftet at dokumentet er ekte overfor Fox Business.

En talsperson for Transporation Security Administration (TSA) sier til CNN at byrået er klar over en potensiell lekkasje av lista, og at saken blir etterforsket.

Mange nordmenn på lista

Nå har NRK fått tilgang til lista. Den inneholder en rekke norske navn. Noen av nordmennene som er oppført er dømt for terrorrelaterte saker.

NRKs undersøkelser viser at flere av de oppførte har vært tilknyttet IS i Syria.

NRK har ikke det eksakte antallet nordmenn på lista, men ved å sammenligne den med norske skattelister har NRK funnet 867 personer som kan være nordmenn eller bosatt i Norge.

Mange av disse kan være utlendinger som har samme navn og fødselsår som personer i de norske skattelistene.

En av nordmennene som er oppført på lista er den profilerte forskeren Lars Gule. Han har inntil nylig vært førsteamanuensis ved Oslo Met, der han har undervist om ekstremisme, flerkultur og islam. Gule ble i 1977 stoppet på flyplassen i Beirut i Libanon med sprengstoff i bagasjen. Forskeren ble dømt til fengsel for ulovlig besittelse av våpen, skriver NRK.

Kilde – Hemmelig liste lekket: Nordmennene som USA nekter å fly NRK