Nok en Holocaust-svindler er avslørt: Marie Sophie Hingst

Den tyske historieutdannede bloggersken Marie Sophie Hingst, viden kjent for sin blogg om familiemedlemmer som forsvant i Holocaust, har nå blitt tatt i løgn. Avsløringen har også satt mediagigantene som i lang tid ukritisk publiserte hennes “personlige historier” i svært tvilsomt lys.

Hingst, som bor i Dublin, kom i rampelyset på grunn historier om sine påståtte jødiske slektninger som tragisk skulle ha omkommet i Holocaust. Disse ble publisert på hennes blogg “Read on my dear, read on” (nå offline), som hun startet tilbake i 2013. Bloggen fremhevet spesielt beretninger om Hingst’s bestefar, som hun hevdet ble drept i nazistenes dødsleir Auschwitz.

Bloggen hennes oppnådde 240,000 følgere, og hun ble utnevnt til Årets Blogger av den tyske Golden Bloggers Association i 2017. Ifølge tysk presse har Hingst også ofte uttalt seg på vegne av etterkommerne av Holocaust-ofre.

Imidlertid viste historiene hennes, som åpenbart vekket gjenklang i mange leserhjerter, å være fullstendig oppdiktede. Dette kunne ikke minst en gruppe arkivarer i den tyske byen Stralsund påvise da bestefaren hennes, som riktignok var fra Stralsund, aldri hadde  blitt sendt til Auschwitz.

Bestefaren var heller ingen jøde, men pastor i en protestantisk kirke. Faktisk hadde ingen av hennes slektninger vært ofre i Holocaust, kan tysk media nå i etterpåklokskapens lys meddele.

Ikke bare klarte Hingst å overbevise sin store tilhengerskare om sine 22 oppdiktede jødiske slektninger, men lurte også det Jerusalem-baserte Holocaust-senteret Yad Vashem til å legge hennes “slektninger” inn i deres offisielle minnelister ved å sende senteret falske vitneskildringer.

Hingst selv skjønner tilsynelatende ikke problemet. Hun har fortalt Der Spiegel gjennom sin advokat at hennes bloggartikler var skrevet med “en stor grad av kunstnerisk frihet”, og at hun ikke hadde gjort det for å oppnå berømmelse men for å bekjempe en alvorlig depresjon: “Dette er litteratur, ikke journalistikk eller historiografi”.

Det ble også snart avdekket at Hingst ikke stoppet ved sin falske familiehistorie, men etter hvert gikk i gang med å lage oppdiktede historier om sitt eget liv.

I en årrekke var velrenommert tysk media mer enn villige til å publisere disse falske historiene om kvinnen som, i følge hennes egne påstander, etablerte en klinikk i New Delhis slum, og som også holdt sex-kurs for integrering av flyktninger til Tyskland.

Nå som også disse historiene har vist seg å være fantasier, har media panisk unnskyldt seg overfor sine lesere og forklart at de den gang “ikke hadde grunn til å betvile” Hingt’s historier.

Dette er ikke første gang at tysk media har rotet seg selv inn i rørt farvann på grunn av falske historier. Der Spiegel, som først brakte historien om Hingst’s bløff, befant seg selv i sentrum av en stor skandale så sent som ifjor da det ble avslørt at deres reporter Claas Relotius var en stor bløffmaker med mange falske historier på nakken.

Der Spiegel har åpenbart mye å ta igjen når det gjelder troverdighet. “Dinosaurmedia” skjelver i grunnvollene.

Skjelve bør vel også de mange Holocaust-sentrene rundt om i Europa gjøre, med stadig nye avsløringer av falske historier fra konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig.

Kilder:

Tysk Wikipedia: Marie Sophie Hingst. Russia Today: German ‘blogger of the year’ invented her ‘Jewish’ family history, cheated media for years