Norges største moské kan miste 7,8 millioner kroner i statstilskudd

Arkivfoto

Norges største moské Tawfiiq Islamsk Senter kan bli slettet som registrert trossamfunn, varsler fylkesmannen i Oslo og Viken.

Om Tawfiiq Islamsk Senter skulle bli slettet kan det bety at de mister retten til tilskudd fra stat og kommune, og også retten til å vie, skriver NRK.

Statsstøtten er allerede midlertidig stoppet, ettersom moskeen har to styrer som begge hevder å representere moskeen.

Ettersom det ikke har kommet noen avklaring på hvem som er det lovlig valgte styret har Fylkesmannen derfor varslet at det kan bli nødvendig å slette trossamfunnet, heter det i uttalelsen fra Fylkesmannen ifølge NRK.

Åtte millioner stanset

Moskeen, med sine 7.837 medlemmer, ligger i Åkebergveien i Oslo, og er Norges største enkeltstående moské.

Trossamfunn får vel 1.000 kroner årlig fra det offentlige per medlem. Støtten for 2019 på nesten åtte millioner kroner skulle vært utbetalt i juni, men betalingen er stanset.

Fylkesmannen har gitt trossamfunnet fem uker til å gi en uttalelse til det nye varselet.

Overførte penger til stiftelse

I varselet skriver Fylkesmannen at de også har registrert at det er konflikter mellom Tawfiiq-moskeen og stiftelsen Tawfiiq Kulturhus, og viser til NRKs saker om dette.

NRK har tidligere skrevet om hvordan styret i moskeen har overført millionbeløp til stiftelsen Tawfiiq Kulturhus, som ikke kontrolleres av medlemmene i moskéen. Stiftelsen Tawfiiq Kulturhus eier moskébygget.