NRKs forvridde dekning av muslim opptøyene i Sverige skal opp i Kringkastingsrådet

NRK-journalist Sidsel Wold i studio tidligere i år. Skjermbilde/NRK TV

De voldsomme muslimske opptøyene i Sverige i påsken avdekket til fulle NRKs politiske slagside. Det er spesielt utsagn fra NRK-reporter Sidsel Wold under en nyhetssending søndag som har skapt sterke reaksjoner i sosiale medier.

Når NRK, med følge av VG og Aftenposten, rapporterer fra Sverige, så gjengir de alle samme forklaring på hvorfor fem svenske byer kokte i vold:

«Årsaken til opptøyene er den høyreradikale provokatøren Rasmus Paludan, som reiser rundt og brenner koranen».

Den som gikk aller lengst i å «forstå» steinkastende, voldelige muslimer var Sidsel Wold, som i NRKs nyhetssending belærte folket om hvor «ydmykende» det er for muslimer å se koranen brenne, og som videre sa at Vesten fikk en «lærepenge» da den danske avisen Jyllands-Posten i 2005 publiserte karikaturtegninger av profeten Muhammed. «En grense for ytringsfriheten, og hvordan man tråkker på andre menneskers religion og deres verdier» poengterte Wold.

I en påfølgende diskusjon på Kjetil Rolness’ Facebook-side skriver Wold at folk har «misforstått det hun sa».  Hun skrev det som svar til Vebjørn Selbekk, som ble drapstruet og måtte gå i dekning i 2006, da han som redaktør av den kristenkonservative avisen Magazinet trykket faksimiler av Kurt Westergaards karikaturer fra Jyllands-posten, under overskriften «Ytringsfriheten er truet».

NRK fikk kraftig kritikk etter uttalelse om opptøyene etter koranbrenning. Nå skal Kringkastingsrådet diskutere saken

Når Kringkastingsrådet samles til sitt siste møte før sommeren, står blant annet NRKs dekning av koranbrenning på plakaten.

En av flere som reagerer er forfatter Espen Goffeng.

«Sidsel Wold. Du er en bra dame, og vi er enige i mangt og mye. Blant annet om Israel/Palestina. Men din fremstilling av “demonstrasjonene” i Sverige nettopp nå på NRK Nyheter, den var direkte uansvarlig», skriver Goffeng på Facebook.

Også ansvarlig redaktør i den kristne dagsavisen Dagen, Vebjørn Selbekk, reagerer på uttalelsene.

Han mener Wold uttrykker for stor grad av forståelse for voldsbruken, og fyrte seg opp da hun trekker linjer tilbake til karikaturstriden i 2005, forteller han til Medier24

– Jeg kvapp da jeg leste at hun bruker ordet «lærepenge». Som at karikaturstriden skal fungere som en lærepenge for oss i vesten når muslimer reagerer på slike ytringer, sier Selbekk til Medier24 og forklarer hvorfor ordet lærepenge er problematisk:

– Det er et verdimessig uttrykk. Det impliserer at man nå vet bedre. Det er det inntrykket mange får.

– Wold blir spurt om å gi en bakgrunn til hvorfor brenning av en koran gir slike reaksjoner. Hun sier vel ingenting om at man skal gi etter for volden?

– Det forstår jeg. Men da må man ikke bruke det uttrykket, svarer Selbekk.

Selbekk var selv med å trykke kariakturtegningene av Muhammed i 2005, og måtte gå i skjul etter drapstrusler.

Han er klar på at dette bringer tilbake minnene fra den striden, og er forteller at de som truer og brenner aldri skal få vinne.

– Jeg reagerer sterkt på slike utsagn. Vi har lært hvor viktig ytringsfriheten er, og mange journalister har vært villig til å dø for det. Derfor reagerer jeg på en slik «smekk».

Mener de bør gå ut og forklare

Selbekk understreker samtidig at han har stor respekt for Wold og mener hun er en god og erfaren journalist.

Han tar forbehold om at det var en uheldig uttalelse på direkten.

– Hva bør NRK og Wold gjøre nå?

– Det er både i NRK og hennes interesse å forklare hva man har ment og ikke ment, når det skapes slike bølger. Da bør hun gå ut å forklare det, for det etterlatte inntrykket er ikke bra.

Selbekk har tidligere vært en del av Kringkastingsrådet.

– Bør Kringkastingsrådet ta opp saken?

– Om NRK ikke går ut og forklarer er det en opplagt sak for kringkastingsrådet å diskutere, svarer Selbekk.

Rådgiver for Kringkastingsrådet, Erik Skarrud, forteller at de så langt ikke har fått noen klager på kommenteringen til Wold.

NRK har derimot fått åtte klager på selve dekningen av opptøyene.

Kilde – Nå skal Kringkastingsrådet diskutere NRKs ordbruk om opptøyene etter koranbrenning Medier24