Russisk oljeutvinning i Sibir kan skape 100.000 arbeidsplasser – Gigantisk oljeprosjekt for framtiden

Rosneft-sjef Igor Setsjin (t.h.) la tirsdag frem planene for president Vladimir Putin i Moskva

Det russiske oljeselskapet Rosneft‘s toppsjef Igor Setsjin beskrev de omfattende planene under et møte med presidenten Vladimir Putin i Moskva tirsdag.

Prosjektet har fått navnet Vostok Oil og omfatter utvinning fra flere felt i området ved Tajmyr-halvøya nord i Sibir. Til sammen skal det være snakk om oljereserver tilsvarende 5 milliarder tonn råolje. Setsjin hevder oljeprosjektet vil bli det største i verden.

For å utvinne oljen, må det bygges 8.000 kilometer med rørledninger. Prosjektet antas å få en samlet prislapp på 10.000 milliarder rubler – eller 1.470 milliarder kroner.

– Fullføring av dette prosjektet vil øke landets bruttonasjonalprodukt med 2 prosent per år, anslår Setsjin.

Bygging av to nye flyplasser, 15 småbyer eller befolkningssentre og én havn er under planlegging. Rosneft tror det til sammen kan bli skapt 100.000 nye arbeidsplasser.

Miljøvernere har protestert mot planene om mer oljeutvinning i den russiske delen av Arktis. Rosneft fikk i fjor likevel tillatelse til å utnytte ressursene i ett av de store feltene i Nord-Sibir.

Det vil være det største prosjektet i dagens globale oljeindustri, understreket Seetsjin til Putin.

Engelsk stjerneprofessor om norsk sluttdato for oljevirksomhet: – Lykke til som rollemodell for Saudi-Arabia og Russland

Flere politikere i Norge tar på sin side til orde for “en styrt avvikling av norsk oljevirksomhet”, og dette blir hjulpet godt fram av både media og skoleverket.

Nick Butler har ikke tro på at avvikling av norsk oljenæring vil gjøre underverker for miljøet. Likevel kommer han med en advarsel til Norge.

STAVANGER (Nettavisen Økonomi:) – Jeg ønsker dere lykke til dersom dere vil være rollemodeller for Russland og Saudi-Arabia. Noen andre kommer til å pumpe opp oljen. Det kommer aldri til å endre seg, sier Nick Butler.

Butler har en lang og imponerende CV, som blant annet inkluderer to år som spesialrådgiver for tidligere statsminister Gordon Brown i Storbritannia. I dag er King’s College-professoren tilknyttet Financial Times som kommentator og er hyret inn for å kaste glans over offshore-konferansen ONS i Stavanger.

Energi-eksperten er ikke videre imponert over argumentene for å sette en sluttdato for den norske oljenæringen, slik flere norske partier, inkludert Rødt og MDG, tar til orde for. 

– Om Norge setter en sluttdato eller ei, er opp til politikerne. Hva kommer utfallet til å bli? Ikke stort. Verden vil fortsette å bruke olje, enten vi liker det eller ikke. Alt Norge produserer i dag vil bli erstattet av en annen nasjon som helt sikkert ikke produserer med like lave utslipp. Men presset på Norge finnes, og det er behov for en debatt rundt temaet, sier Butler til Nettavisen Økonomi. 

Tror Norge vil få problemer snart

I forrige uke sa både Equinors konsernsjef Eldar Sætre og fornybartopp Pål Eitrheim at de ikke var spesielt bekymret for konsekvensene av EUs nye European Green Deal. Planen innebærer at EU blir klimanøytralt i 2050 og reduserer utslippene med 55 prosent i løpet av de neste ti årene.

Butler, som nylig skrev i sin FT-spalte at planen representerer et fundamentalt skifte i europeisk energipolitikk, mener Norge bør være urolige.

– EUs Green Deal er en stor og alvorlig plan, som jeg mener har noen mangler. Den skaper et inntrykk av at en kan skape et rent Europa i en skitten verden, sier Butler, og fortsetter:

– Den mest sannsynlige konsekvensen av planen er at Europa ikke vil trenge like mye gass fra Norge som før, og at det kommer til å bli knalltøff konkurranse i det gjenværende gassmarkedet – som jeg tror at Russland kan dominere. De andre aktørene, som Norge, må finne nye markeder for gassen sin, sier Butler. 

– Men, vil det være behov for norsk olje og gass i 2050?

– 2050 er lenge til. Jeg tror behovet vil være langt mer begrenset. De fleste sektorer beveger seg vekk fra olje og gass, men ikke alle. Denne oljen og gassen kan selvfølgelig komme være norsk, men ikke la olje og gass være fremtidens energieksport fra Norge, advarer Butler.  

– Det mest interessante spørsmålet er hvordan Norge kan bidra i omstillingen. Solenergi og vindkraft er bra, men skaper kun elektrisitet. Ikke alle sektorer kan bli elektrifisert. Et land som India har ikke kapasitet eller mulighet til å elektrifisere samfunnet med dyre elektriske løsninger. Så hvordan kan flere dras ut av fattigdom uten at det går på bekostning av miljøet, spør Butler.

KilderNettavisen og Russia Insider