Skole­elever skulle ikke bruke ordet «julemat» – rektor ville være «inkluderende» overfor de fremmedkulturelle

Lokalavisen skrev at skole­elever ikke fikk bruke ordet «julemat». Nå politi­anmelder Seljord kommune grove trusler mot rektor.

Ifølge Telemarksavisa (TA) hevder elever ved Seljord ungdomsskole at de skal ha fått beskjed om å ikke bruke ordene «julemat» og «juleball». I stedet skal de ha blitt bedt om å bruke «tradisjonsmat» og «skoleball».

– Vi har i hvert fall ikke lagt ned forbud mot å bruke ordet «jul», sier rådmann i Seljord, Finn-Arild Bystrøm.

Rådmann Bystrøm sier videre:   – Vi har brukt ‘tradisjonsmat’ og ‘tradisjonsbakst’ som alternative ord. Og så er det en del år siden vi sluttet å kalle det juleball, og i stedet kaller det skoleball.

Bystrøm sier at kommunen prøver å være mest mulig inkluderende.

– Vi har hatt et ønske om å ha aktiviteter som favner om flest mulig. Og i det så prøver vi å vekte hva vi kaller ting og hva vi sier om ting.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad er også en av dem som har engasjert seg på Facebook. Han ber rektorer og skoleansatte senke skuldrene.

Trusler og oppvask

En av truslene mot rektor på skolen er så alvorlig at rådmannen vil gå til politianmeldelse. Det er også flere andre trusler han vurderer å anmelde.

NRK har kontaktet rektor på skolen for å få en kommentar, men har ikke fått svar.

Rådmann i Seljord, Finn-Arild Bystrøm, sier kommunen på mandag skal ha et møte om saken. Ordfører, rådmann og skoleledelsen skal gå gjennom den, melder NRK.

Bystrøm bedrer videre at han håper at Seljord ikke blir kjent for å være en kommune som ikke vil bruke ordet «jul».

Redaktør for TA, Ove Mellingen, sier at de har dekning for vinklingen i saken.

I løpet av helgen har Telemarksavisa endret tittelen på nettsaken, slik at det ikke lenger slås fast at elevene ikke får lov å si «julemat».

– Det er dekning for dette, men vi endret likevel fordi vi så at det var en del som kanskje med vilje misforstod det eller ikke hadde lest hele saken, sier ansvarlig redaktør Ove Mellingen.

“Bevisste valg før jul”

I følge Document.no bekrefter Mat- og helselærer Solfrid Bjørge at de har tatt bevisste valg før jul.

– Vi har bevisst kalt det for tradisjonsmat og ikke julemat for ikke å støte noen. Jeg har også gjort et bevisst valg ved å ikke kjøpe servietter som det står «merry christmas» på, det blir ikke rød duk og røde julekuler. Enkelte trosretninger er veldig sensitive og mange søker fritak når de hører at det er jul. Vi prøver å gjøre det mer nøytralt, sier Bjørge.

Kilder: