Slik kunne Venstre og Skei-Grande presse Frp med asyloppmykninger og såkalte klimaflyktninger

Arkivfoto

Venstres landsmøte i fjor presset frem asyloppmykninger som skulle gi partiet en tøffere stemme mot Frps hyppige markeringer i innvandringspolitikken.

Avisen vårt Land beskriver sirkuset bra.

Venstres nye pakke innebærer blant annet kamp for å ta imot flere asylsøkere fra greske leire til søknadsbehandling, jobbing for å gi klimaflyktninger flyktningstatus og endring av forskrifter for å gi papirløse innvandrere helsehjelp. Vedtaket ble bevisst vedtatt med vilje og viten om at dette kunne skape gnisninger med Frp i regjeringssamarbeidet.

– Jeg forventer at Trine Skei Grande nå slår i bordet med denne uttalelsen overfor Frp og sier at vi krever liberaliseringer i asylpolitikken, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark.

Slik ga Venstre marsjordre for tøffere asylkamp mot Frp

Da landsmøtet startet var uttalelsen «Ta vare på folk på flukt» fra Unge Venstre og to fylkeslag på Vestlandet vraket fra bunken av resolusjoner som skulle drøftes og vedtas. Men «asylopprørerne» kjempet den inn igjen. Og i en spesialsesjon på lørdagen ble uttalelsen kvesset med noen underpunkter som utfordrer innhold i regjeringsplattformen fra Granavollen.

«Landsmøtet bestemmer»

Et av dem var å ta imot flere asylsøkere fra greske leire til søknadsbehandling i Norge. Forslaget innebærer også mer akuttstøtte rettet mot de humanitære forholdene på de greske øyene.

Stavanger-politikeren Per A. Thorbjørnsen vant flertall for akkurat dette punktet. Han anser hele uttalelsen som en marsjordre til Venstre i regjering:

– Landsmøtet er Venstres beslutningsorgan, overordnet vår linje i regjering. Asylpolitikk og integrering står sterkt i Venstre og politikk vi har kommet frem til sammen med Frp i regjering kan ikke hindre oss i å være tydelige om hva landsmøtet ønsker.

Klare for klimaflyktninger

Et annet sentralt punkt i uttalelsen innebærer at partiet skal arbeide for å sikre papirløse innvandrere nødvendig helsehjelp – ikke bare akutthjelp – gjennom å gjøre endringer i en forskrift om helse- og omsorgstjenester.

– Innvandringsregulerende hensyn er uvedkommende i denne sammenheng, heter det.

Unge Venstre fikk flertall for å arbeide for at klimaflyktninger skal kunne oppnå flyktningstatus i Norge.

– Hvis Frp synes det kommer for mange asylsøkere nå, kan de jo bare vente til når klimakrisen får sitt crescendo, sa Hansmark i landsmøtedebatten.

Hansmark sier at han etter helgens landsmøte forventer at Venstre kjemper for liberaliseringer nå, ikke først i forhandlinger etter stortingsvalget i 2021. Partiet må være en tydelig motvekt til Frp.

– Når Frp-politikere tar veldig mye plass på dette området og går langt ut over regjeringsplattformen, så må vi gjøre det samme. Folk må se at det er partier i denne regjeringen som står opp for folk på flukt, som ikke bare reiser til Danmark for å se på innstramminger og hvordan vi skal få færrest mulig asylsøkere til Norge, sier Hansmark med klar adresse til Frp-toppers reise nylig.

For ham er det spesielt viktig å få slutt på at barn får midlertidig opphold og sendes til krigsrammede land straks de fyller 18, som han sier.

For andre gang i regjering tok Frp dissens i viktig sak

Begeret som skulle få det til å renne over var en pakistansk kvinnelig IS-terrorist og hennes avkom.

Forrige gang Frp tok såkalt dissens i en svært viktig sak i regjering, var angående den viktige saken om FNs migrasjonsavtale.

Men siden Frp ikke hadde noen plan eller noe mottrekk mot signeringen av avtalen, så kunne Frp bare sitte stille i regjering og se på at Norge ble implementert i FNs migrasjonsplattform i desember 2018 – uten reell kamp.

Frp bestemte seg deretter for å gå ut av regjeringen. Det ble klart etter at partiet hadde sittet i krisemøte. Den pakistanske kvinnelig IS-terroristen med norsk statsborgerskap skulle da angivelig ha veltet regjeringen. Slik at Solberg-regjeringen fortsetter med en mindretallsregjering med tre partier når Frp valgte å gå ut av regjeringen. Dermed ble regjeringssammenbruddet et faktum.

Pakistansk kvinnelig IS-terrorist med norsk statsborgerskap veltet regjeringen

Flere og flere politikere i partiet har fremstått som rasende på regjeringssamarbeidet de siste dagene. Tybring-Gjedde og Frp-fylkesledere i Troms og Finnmark, Nordland og Innlandet, var noen av de som ville ut av regjering og som krevde ekstraordinært landsstyremøte.

Kravet kom etter at regjeringen altså hadde besluttet å hente en pakistansk kvinne og to barn til Norge som hadde sluttet seg til IS.

– Sitter som noen rævsleikere for Høyre, Venstre og KrF

Christian Tybring-Gjedde raste etter regjeringens beslutning om å hente den 29 år gamle pakistanske IS-kvinnen. 

– På gruppemøtet i morgen må vi gjøre det helt klart. Vi er ikke orientert før i etterkant. Det er kanskje derfor man gjør det, fordi man visste at stortingsgruppen ville sette foten ned. Nå er nok. Vi kan ikke akseptere det lenger, sa Tybring-Gjedde til TV2.

Fylkesleder i Troms og Finnmark Frp Odd Eilert Persen sier han ikke lenger kjenner seg igjen i partiet.

– Vi har ingen troverdighet overfor velgerne. Hver dag i regjering så svikter vi våre velgere. Det siste er dette med IS-barna. Vi sitter som noen rævsleikere for Høyre, Venstre og KrF. De får gjøre akkurat som de vil. Det er blitt det nye Frp, jeg kjenner meg ikke igjen i partiet. Det er direkte flaut å være både fylkesleder og representere dette partiet som det er i dag, sa Persen til NRK.

Politisk Ukorrekt mener

Det er med stor sorg vi innser at Frp ikke skjønte alvoret om Norges fremtidsskjebne da FNs migrasjonsavtale ble signert.

KilderPakistansk kvinnelig IS-terrorist veltet regjeringen – Frp går nå ut av regjeringa (Politisk Ukorrekt) og Slik ga Venstre marsjordre for tøffere asylkamp mot Frp (Vårt Land)