SV vil hive oljebransjen ut av norske skoler – vil forby oljenæringen å drive med lobbyvirksomhet

Arkiv foto. Karin Andersen og Audun Lysbakken

VEKK FRA OLJEBRANSJEN

Siden 2019 har bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass møtt over 5.000 elever på videregående skoler. Nå foreslår SV å forby virksomheten.

Et av forslagene i SVs nye arbeidsprogram som skal vedtas søndag. er å forby oljenæringen å drive med lobbyvirksomhet i norsk skole. Et samlet landsstyre støtter forslaget. skriver Vårt Land.

– Elever må lære om klimakrisen uten at aktører fra oljeindustrien med en åpenbar egeninteresse får sette premissene, sier Synnøve Kronen Snyen, forslagsstiller og leder i Sosialistisk Ungdom (SU).

Norsk olje og gass er en interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for oljeselskap og leverandørbedrifter, og ligger under NHO, Næringslivets Hovedorganisasjon.

Kommunikasjonsleder i Norsk olje og gass, Maria Barstad Sanner, sier det er synd om forslaget blir vedtatt. Hun sier at Norsk olje og gass flere ganger er invitert til skolene sammen med organisasjonene Natur og Ungdom og Fremtiden i våre hender.

– Opplæringsloven åpner opp for at ungdomspolitikere, interesseorganisasjoner og næringslivet kan besøke skoler og være en del av undervisningsopplegget. Det må til syvende og sist være lærerne som bestemmer om de ønsker å ha besøk eller ikke, sier hun.

Dommedagsprofetene skremmer ungdommen

Arbeidsplassene innen olje og gass er ikke lenger trygge fordi verden skal bli fossilfri. Norsk ungdom vender også tommelen ned til oljestudier og petroleumsstudiene. Studiet petroleumsteknologi ved Universitetet i Stavanger (UiS) har 20 studieplasser og fikk i år 21 søkere med studiet som førstevalg. I fjor var det 37 søkere på 20 plasser.

Systemmedia og det offentlige ordskiftet om oljebransjen må også ta sin del av skylden for at ungdom skremmes vekk fra oljenæringa.

Politiske klimaaktivister som hauser opp «klimaapokalypsen» som f.eks klimaekstremisten Greta Thunberg som påstod at verden brenner og at mennesker må kjenne “panikk”, er også en maktfigur som er med på og fremstille oljenæringa som noe umoralsk og syndig.

MDG har vedtatt at de ønsker sluttdato på norsk oljenæring innen 2035. Det samme har AUF.

Kilde – SV vil hive oljebransjen ut av norske klasserom E24