UDI sjekker ikke om personer terroretterforskes i utlandet før de får norsk statsborgerskap

UDI sjekker ikke om personer etterforskes i utlandet før de får norsk statsborgerskap. Søkeren leverer politiattest ved innlevering av søknad, og i tillegg sjekker politiet at det ikke er noen pågående etterforskning eller siktelse. Men hvis det er forhold fra utlandet, så er vi vanligvis avhengig av å få beskjed om dette fra søkeren, sier enhetsleder Øystein Tonstad Leknes i UDI.

UDI sjekker altså ikke om personer etterforskes i utlandet før de får norsk statsborgerskap. Når en person søker om norsk statsborgerskap, sjekker UDI verken om vedkommende har en utleveringsbegjæring på seg, eller om personen etterforskes i utlandet. – Vi er avhengig av å få beskjed om dette fra søkeren selv, sier enhetsleder i UDI.

– Vi har fulgt rutinene våre og hadde ikke informasjon om terrormistanke i utlandet da vi behandlet denne saken, sier UDI om at en mann bosatt i Norge fikk norsk statsborgerskap samtidig som han var terrortiltalt i Italia. – Søkeren leverer politiattest ved innlevering av søknad, og i tillegg sjekker politiet at det ikke er noen pågående etterforskning eller siktelse. Men hvis det er forhold fra utlandet, så er vi vanligvis avhengig av å få beskjed om dette fra søkeren, sier enhetsleder Øystein Tonstad Leknes i UDI.

Det har vakt sterke reaksjoner at en av mennene som ble dømt for terrorplanlegging sammen med mulla Krekar, fikk innvilget norsk statsborgerskap samtidig som han var terrortiltalt i Italia. Det handler om den muslimske Kamil Jalal Fatah, som er bosatt i Drammen, som var dømt til syv og et halvt års fengsel i terrorrettssaken i Italia.

Les også: Terrordømt Krekar-venn utstyrt med norsk statsborgerskap går nå løs i Norge –https://politiskukorrekt.org/terrordomt-krekar-venn-utstyrt-med-norsk-statsborgerskap-gar-los-i-norge/