USA bryter alle bånd med WHO – Kina holdt viruset skjult

President Donald Trump beskylder Verdens helseorganisasjon (WHO) for å være i lomma på Kina og har bestemt seg for å kutte all støtte til organisasjonen.

I april stanset USA alle utbetalinger til WHO. Nå har de kuttet all støtte.

Presidenten kunngjorde nyheten under en pressekonferanse i Det hvite hus fredag kveld, norsk tid. 

– Vi bryter i dag vårt forhold med Verdens helseorganisasjon og retter de ressursene andre steder, sier han.

Han begrunnet bruddet med at de amerikanske myndighetene mener WHO ikke har innført reformer i forbindelse med håndteringen av koronapandemien.

Tidligere har han anklaget FN-organisasjonen for å skjule hvor alvorlig koronaviruset var. I dag fortsatte han kritikken.

Han anklaget også Kina for å ha holdt viruset skjult da det spredde seg og ble en verdensdekkende pandemi, og at Verdens helseorganisasjon er i lomma på landet.

USA er den største bidragsyteren til WHO. Landet står for omtrent 15 prosent av organisasjonens samlede budsjett. Under pressekonferansen sa Trump at de årlig har støttet organisasjonen med 450 millioner dollar, mens Kina bidro med 85 millioner.

Slutt på særbehandling

Under den korte pressekonferansen uttalte Trump at de ikke lenger anser Hongkong å være berettiget til særbehandling, fordi de ikke lenger er tilstrekkelig selvstendig overfor Kina.

Dette gjelder alle avtaler USA har med Hongkong, som utleveringsavtaler, eksportkontrollen og teknologiavtaler.

Disse rettighetene har blant annet gjort at Hongkong har vært et internasjonalt finanssenter.

Det amerikanske utenriksdepartementet vil også endre sine reiseråd for Hongkong slik at de reflekterer den «økte faren for overvåkning og straff fra den kinesiske staten».

USA vil også fjerne Hongkong status som selvstendig tollområde fra resten av Kina.

– Hongkong er ikke lenge selvstendig nok til å få den særbehandlingen USA har gitt byen siden den ble returnert tilbake til Kina i 1997. Kina har erstattet «ett land, to systemer»-linjen med «ett land, ett system», sier Trump.

Trump sier at Kina har brutt sitt «løfte til verden» om å opprettholde Hongkongs selvstyre, og at Kinas handlinger ikke lenger «kan feies under teppet».