Regjeringens reviderte nasjonalbudsjett: Milliarder til bistand – gjør ikke noe med drivstoffavgiftene

Saksordfører Eigil Knutsen (A) på talerstolen under en tidligere finansdebatt. Foto: Stortinget

Regjeringen tilbakefører 2,5 milliarder til bistand og innfører moms på elbiler over 500.000 kroner. Men det gjøres ikke noe med de skyhøye bensin- og dieselprisene.

Leder Eigil Knutsen (Ap) i finanskomiteen har sammen med Senterpartiets Geir Pollestad forhandlet med SVs Kari Elisabeth Kaski siden 23. mai.

Arbeiderpartiet (Ap), Senterpartiet (Sp) og Sosialistisk Venstreparti (SV) holdt pressekonferanse i Stortinget tirsdag klokken 9.

– Vi vet at mange merker at de økte prisene på mat og strøm. Det tar vi på det største alvor, sier Knutsen under pressekonferansen.

– Vi må prioritere hardere for å holde orden i økonomien.

Men regjeringspartiene og SV gjør ikke noe med bensin- og dieselavgiftene.

SV får også en liten oljeseier i avtalen: Av de 31 nye leteblokkene som skulle utlyses i år, skal tre blokker skjermes. Disse ligger nær den såkalte iskanten i nord.

Regjeringspartiene Ap og Sp er avhengige av støtte fra SV for å få flertall for budsjettet.

Regjeringen la frem sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett 12. mai, men har ikke blitt enige med SV før nå.

– Gjennom denne avtalen blir budsjettet grønnere, mer rettferdig og vi trekker Norge i riktig retning, sier Kaski, til VG.

– Dere finner penger til bistand, myr og laks – men hva gjør dere for vanlige folks økonomi?

– Krisen er både nasjonal og internasjonal. For SVs del har det vært viktig å reversere bistandskuttet. Det er ikke riktig at verdens fattigste skal betale for krisen. Så mener jeg at vi stiller opp for folks økonomi i dag, og må stille opp mer i høst. Men ved å utvide sosialstøtten og strømpakken vi har forhandlet frem tidligere, så stiller vi opp, sier Kaski på VGs spørsmål.

– Hva har vært vanskeligst?

– De politiske avstandene har vært stor. For SV har det vært viktig å få en helhet på bistandsbudsjettet og en innretning på klima og fordeling som har vært god, sier Kaski.

– Totalt tonedøvt

Frp-leder Sylvi Listhaug kaller budsjettet et svik mot vanlige folk. Hun peker på at prisene fyker i været, uten at regjeringspartiene og SV gir lettelser i avgiftene på drivstoff.

– Jeg tror dette er bensin på bålet for alle de som er rasende over drivstoffpriser på nesten 30 kroner literen. De gjør ingenting for å ta bort avgiftene. Det ser ut som de prioriterer laks, myr og bistand. Det mener jeg er totalt tonedøvt for det som skjer i samfunnet vårt nå. En hån overfor det norske folk, sier Listhaug til VG.

Kilde Enighet om revidert nasjonalbudsjett: Mer til bistand og sosialhjelp – ikke billigere drivstoff VG