Ultima Thule (Latin for ytterste Thule) er en svensk musikkgruppe innenfor genren vikingarock, med studio og base i Nyköping i Sverige. “Thule” hadde sin storhetstid i begynnelsen av 1990-tallet da Bert Karlsson skrev kontrakt med gruppen. Med sine patriotiske tekster om svensk historie og nasjonalfølelse fikk bandet mye oppmerksomhet i media, og i perioden 1993/1994 solgte tre av platene deres til gull.

Medlemmene i Ultima Thule har alle bakgrunn som punkere og skinheads, og anklager om rasistiske sympatier førte til at bandet i 1994 ble sparket fra plateselskapet. Bandet selv har gjentatte ganger avvist rasismeanklagene som grunnløse. De hevder at de kun er nasjonalister og patrioter som synger om sitt land og sin historie

Jan Thörnblom, forteller i intervjuet i videoen om hendelsen på en konsert noen år tilbake, der en publikummer gjør en såkalt nazi-hilsen med sin høyre arm.

Deretter stopper Thörnblom opp midt i sangen, og i ren frustrasjon forlanger han at publikummeren “gir faen” i og reise sin høyre arm.

Thörnblom erindrer videre, og forteller i videoen at det hele virket absurd. For han ville egentlig ikke opptre som noe tankepoliti eller være en menings moralist av noe slag.

Etter hendelsen med den “heilende” publikummeren, ble bandet fremover ironisk nok kalt nazi-band av den politisk korrekte eliten, og av de nazistiske sympatisørene fikk bandet klengenavnet Ultima Jude.

Det skal visst ikke være lett og bare være en nasjonalist. Man faller ofte mellom to stoler eller to ytterkanter i det politiserte landskapet.

Se hele intervjuet i videoen under