Serbia kaller det «unødvendig» å bruke regnbue-bind – de mener slike saker ikke hører hjemme i fotballen

Illustrasjonsfoto

Martin Ødegaard og Norge valgte å slutte seg til en kampanje som de sier skal motkjempe diskriminering. Serbia takket nei og mener slike saker ikke hører hjemme i fotballen. Og fordømmelsen og kritikken mot Serbia måtte vi ikke vente lenge på.

Norges Fotballforbund er ett av ti nasjonale forbund som er med i kampanjen «OneLove», der landslagskapteiner skal spille med fargerike og regnbue-lignende hjerter på kapteinsbindet som et symbol for å fremme inkludering og vise motstand mot diskriminering.

England, Tyskland, Nederland, Belgia, Danmark, Tyskland, Sveits, Wales og Sverige er med i kampanjen sammen med Norge.

Derfor spilte også Martin Ødegaard med dette kapteinsbindet mot Slovenia på lørdag.

– Bruken av regnbuebindet er unødvendig

Tirsdagens motstander Serbia bekrefter imidlertid overfor NRK at de takket nei til å være med.

Kaptein Dusan Tadic kommer derfor til å spille med et nøytralt kapteinsbind mot Norge på Ullevaal i skjebnekampen tirsdag kveld.

Det er NRK som har vært i kontakt med Jovan Surbatovic, generalsekretær i det serbiske fotballforbundet, og han svarer slik på spørsmål om hvorfor de ikke ønsker å delta.

– Vi reagerte ikke positivt på henvendelsen, fordi vi kun fokuserer på fotball. Alt som kan forårsake en provokasjon av noe slag for publikum og fans, eller som kan forstås som en form av politisering, er uakseptabelt for oss. Vi vil opprettholde en sportslig og politisk nøytral posisjon, skriver Surbatovic i en uttalelse til NRK.

Den serbiske generalsekretæren understreker at Serbia er for universelle verdier og budskap som «stopp krig», men mener det går en grense.

– Bruken av regnbuebindet er veldig følsomt for samfunnet vårt og unødvendig. Vi fokuserer kun på fotball. Det er forskjellige sosiale grupper og religiøse samfunn blant våre fans, og vi respekterer retten til ethvert individ til fritt å uttrykke sine synspunkter, men vi gjentar – disse sakene er ikke egnet for fotball og stadion er ikke stedet for denne typen saker. Det er holdningen til det serbiske fotballforbundet, understreker Surbatovic.

– Jeg reagerer kraftig

Inge Alexander Gjestvang, leder i Fri – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, blir opprørt av serbernes standpunkt.

– Jeg reagerer kraftig på at det serbiske fotballforbundet ikke anser skeives rettigheter som en universell verdi. Den såkalte nøytraliteten de nå velger blir i stedet stående som et tydelig symbol, sier Gjestvang til NRK.

FRI-lederen mener vi aldri skal undervurdere potensialet idretten har til å gå foran og uttrykke og forvalte verdier.

– Dersom idretten virkelig skal være for alle trenger vi modige utøvere og forbund som sier noe om hvilke verdier som skal gjelde både på banen og tribunen, mener han.

Gjestvang mener dette viser at landet har en jobb å gjøre med å ta homofiles rettigheter på alvor.

Kilde – Serbia kaller det «unødvendig» å bruke regnbue-bind: – Jeg reagerer kraftig NRK