Strømkrisen fører til massiv nedstenging av gartnerier og mange permitteringer

Slagsvold-Vedum_Senterpartiet-Foto Flickr

Strømkrisen fører til massiv nedstenging av gartnerier, permitteringer og trolig full stopp i leveransene av tomater i vinter, ifølge Nationen.

Flere av landets største gartnerier stenger ned driften i vinter og permitterer ansatte på grunn av skyhøye priser på strøm og gass. For landets største grøntleverandør, Gartnerhallen, stanser tomatleveranse helt opp, melder Nationen.

De store gartneriene som leverer tomater til Gartnerhallen, stenger ned driften og permitterer mange titalls ansatte. Gartnerhallen kaller situasjonen beklagelig.

– Energisituasjonen gjør at det dessverre ikke blir produksjon av tomater i vinter. Vi synes situasjonen er beklagelig, sier Kai Knutsen, produksjons- og markedssjef i Gartnerhallen.

Først ut i april venter Gartnerhallen at leveransene av norske tomater vil ta seg opp igjen. Aktører i bransjen varsler at det kan bli mangel på tomater i butikkene ettersom energikrisen også rammer andre land hardt.

– Det kan bli en vinter uten tilgang på tomater. Situasjonen er lik i de fleste av våre naboland. I regioner i Nederland som driver i stor skala, snakker de om full mørklegging og at opp mot 75 prosent av de ansatte i gartneriene er sagt opp, sier Bjarte Åsbø, konsulent i GrøntProdusentenes Samarbeidsråd, GPS.

Les også: Ber Støre gripe inn umiddelbart: – Dette er som om renta skulle vært 60 prosent