Svensk politi: Langt over tusen barn og unge i kriminelle nettverk i Sverige

Christoffer Bohman, Sörmland Politi

Politiet har identifisert rundt 1200 nettverkskriminelle i Sverige som er under 18 år og 170 som er barn under 15. Men tallet kan være enda høyere. Arbeidet mot gjengene må reformeres for å redusere nyrekruttering, mener politiet. – Det er også nøkkelen til å redusere våpenvold, sier Christoffer Bohman, leder for etterforskningsseksjonen ved Sörmland Politi.

Nær halvparten av alle skytingen skjer utenfor de store byene. I Eskilstuna, som er hardt rammet av våpenvolden, ser politiet hvordan stadig flere unge trekkes inn i volden.

Det dreier seg om totalt 16 skytinger så langt i år, fem av dem i en og samme gate i bydel Årby nord for sentrale Eskilstuna. Politiet knytter hendelsene til en pågående konflikt mellom to ulike kriminelle grupper.

– På dette stedet er det en av gruppene som henger, det er der de møtes, sosialiseres, det er der man begår kriminalitet. Det er et såkalt narkotika revir, som betyr at når den andre gruppen benyttet anledningen, har de vært på dette stedet så har det vært skyting, sier Christoffer Bohman, leder for etterforskningsseksjonen ved Sörmland Politi, som tidligere har jobbet i Järva. og Sollentuna.

Ungdommene har våpen

Det er trangt i narkotikamarkedet, noe som skaper konflikter, ifølge ham. Samtidig er det mange unge som lever i utenforskap og søker tilhørighet. Noe som gjør at stadig flere unge trekkes inn i volden i byen, ifølge politiet. For eksempel kan de lagre eller transportere våpen.

– Det er tiåringer og elleveåringer som dukker opp og ikke bare ved en anledning men det er et fremtredende bilde. Vi har også fjorten, femten og seksten åringer som er hardbarkede kriminelle.

Politi undersøkelsen viser at rundt 1200 nettverks kriminelle i Sverige er under 18 år. Rundt 170 av dem er under 15. Men tallene er nok høyere enn det, sier han til SVT.

Les også – Nioåring misstänks hantera narkotika åt kriminellt nätverk

Du kan se video intervjuet i kilde linken under til SVT.

Kilde Polisen: Över tusen barn och unga i kriminella nätverk i Sverige SVT