Tidligere Ap-leder Reiulf Steen mente det ville bli en katastrofe om Jonas Gahr Støre ble Ap-leder

Nåværende Ap-leder Jonas Gahr Støre og tidligere Ap-leder Reiulf Steen (1933–2014). Fotografier: Tore Sætre og Troms Arbeiderparti / Wikimedia Commons.

Tidligere Ap-leder Reiulf Steen var skeptisk til Jonas Gahr Støre allerede da han var statssekretær ved Statsministerens kontor i år 2000. Da Støre ble partileder, var Steen uforsonlig.

Det kommer frem i biografien «Reiulf Steen. Historien, triumfene og tragediene» skrevet av historiker og forfatter Hans Olav Lahlum.

I boken står det at Steen så Støre som en representant for en ny klasse som var fjernt fra både Arbeiderpartiets grunnfjell og de fleste som bodde i Norge ved årtusenskiftet.

Steen: – Vil være en katastrofe

Steen var, ifølge boken, skeptisk til at Aps ledere etter ham selv manglet bakgrunn fra arbeiderklassen. Både Gro Harlem Brundtland og Jens Stoltenberg kom fra trygge økonomiske oppvekstvilkår, og Steen så med voksende uro på at Støre trådte frem som mulig arvtaker etter Stoltenberg.

Til venner sa den tidligere Ap-lederen at han fryktet for partiets fremtid dersom Støre skulle bli partileder.

Da det gikk mot at Støre ville bli valgt til partileder under Arbeiderpartiets landsmøte i 2014, skal Steen ha kommet med følgende kommentar:

– Det vil være en katastrofe.

Få dager etter Steens død ble Støre valgt til partileder i Arbeiderpartiet, og det var også han som, på vegne av partiet, holdt tale i Steens bisettelse.

Støre ønsket ikke å kommentere innholdet i boken om Steen overfor NRK i 2019.

Kilde Reiulf Steen mente det ville være en katastrofe om Jonas Gahr Støre ble Ap-leder NRK