Vil Joe Biden til slutt greie å starte tredje verdenskrig?

Joe Biden

Republikanerne har så langt bare én kandidat til presidentvalget neste år, og Trump innledet valgkampen med en tale i delstaten New Hampshire.

Her langet han ut mot sittende president Joe Biden, og hevder blant annet at Russlands angrepskrig i Ukraina aldri hadde skjedd hvis han var president.

– Gjennom svakhet og inkompetanse har Joe Biden ført oss til randen av tredje verdenskrig. Vi er på randen av tredje verdenskrig – i tilfelle du ikke visste det, sa Trump fra talerstolen.

Også her kan 3. verdenskrig starte

JIOUPENG OG TAIPEI (Forsvarets forum): Kinas opprustning og økende militære aktivitet rundt Taiwan får mange til å frykte en invasjon i løpet av det neste tiåret.

Taiwans potensielle fiende er høyst reell. Folkerepublikken Kina – i Taiwan-sammenheng ofte omtalt som Fastlands-Kina – ser på øya som en del av sitt territorium. Jevnlig gjennomfører Kina militærøvelser tett på taiwansk farvann. Den militære aktiviteten rundt øya har økt de siste årene.

– La oss si noen tiår frem i tid, så mener jeg at sannsynligheten for en krig mellom USA og Kina er større enn at det ikke blir krig, sier Øystein Tunsjø, professor ved Forsvarets høgskole.

Flere eksperter innen forsvar og sikkerhetspolitikk er enige med Tunsjø i at et angrep på Taiwan i overskuelig fremtid er sannsynlig. For mange er det bare et spørsmål om tid.

Vil gjenforene

Alle kinesiske ledere siden Mao Zedong har hatt gjenforening med Taiwan som uttalt mål, men nåværende president Xi Jinping legger større militært press på øya enn sine forgjengere. Nesten daglig flyr kinesiske fly tett opptil – og i noen tilfeller over – midtlinjen i Taiwan-stredet, som lenge har fungert som en uoffisiell grense mellom de to landene.

– Vi må aktivt motstå de eksterne kreftene og utbryteraktivitetene for et uavhengig Taiwan. Vi må målrettet fremme nasjonal foryngelse og gjenforening, sa Xi i en tale til Den nasjonale folkekongressen, det kinesiske parlamentet, i mars.

Den kinesiske ambassaden i Oslo skriver i en e-post at «nasjonal gjenforening er et felles mål for alle sønner og døtre av den kinesiske nasjonen» og at Kina vil gjøre sitt ytterste for jobbe mot en fredelig gjenforening.

– Imidlertid forbeholder vi oss retten til å ta i bruke alle nødvendige midler, skriver ambassaden.

Biden har slått fast at USA kommer til å forsvare Taiwan

Amerikansk etterretning hevder at Xi har beordret kinesiske militære styrker – Folkets frigjøringshær – til å være i stand til å ta Taiwan i løpet av de neste fire årene.

– Vi vet at president Xi har instruert Folkets frigjøringshær, Kinas militære ledelse, til å være klare til å invadere Taiwan innen 2027, men det betyr ikke at han har bestemt seg for å invadere i 2027 eller et annet år, uttalte CIA-direktør William Burns i et intervju med TV-kanalen CBS i februar.

En krig vil med stor sannsynlighet involvere USA. President Joe Biden har slått fast at USA kommer til å forsvare Taiwan hvis øya blir invadert av Kina. Andre land i regionen kan også bli trukket inn i konflikten.

Kilde – Trump: – Biden har tatt oss til randen av tredje verdenskrig TV2

Kilde – Her kan 3. verdenskrig starte (Forsvarets forum)