Black Lives Matter-bevegelsens utøverprotester forbys i Tokyo-OL

Foto av Arsenal spillere før en kamp mot Brentford i 2020. Fotballspillere som gjør dette under Tokyo-OL kan bli straffet.

Det blir fortsatt forbud mot politiske markeringer fra OL-deltakere på arenaene, på seierspallen og under offisielle seremonier, har IOC bestemt.

Utøverne og – kanskje ikke minst – de som hadde planlagt å plukke raske politisk korrekte poeng under OL i Tokyo i sommer, kan bli tvunget til å tenke nytt. Den internasjonale olympiske komité, IOC, forbyr nemlig konkurrenter å vise politiske budskap.

Ingen form for demonstrasjon eller kommersiell, politisk eller religiøs propaganda er tillatt på olympiske arenaer. Dette gjelder blant annet «Black Lives Matter»-markeringer med kamper der fotballspillere skulle knele.

Komiteen har besluttet å eksplisitt forby slagord som “Black lives matter” i løpet av sommerlekene, rapporterer AP.

Selv idrettsutøvere som viser støtte til den venstreekstreme BLM-bevegelsen ved for eksempel å gjøre tegnet på svart makt med knyttnevene eller falle på kne, risikerer å bli straffet.

Imidlertid vil mer generelle meldinger som “fred”, “respekt”, “solidaritet”, “inkludering” og “likhet” være tillatt på t-skjorter, skriver AP.

IOC sier i en uttalelse at de ønsker at utøvere skal kunne benytte sin ytringsfrihet, men at det først og fremst bør skje utenfor den olympiske arena.