Danmark først i Europa med å nekte syriske flyktninger videre opphold

Arkivfoto

Danske myndigheter mener Syrias hovedstad Damaskus er et sikkert område å vende tilbake til. Det møtes med hard kritikk fra FN og Amnesty International.

Nylig fikk 94 syrere beskjed om at de ikke lenger får oppholdstillatelse i Danmark. Det er ventet at langt flere får samme beskjed i tida framover.

– Det er fortsatt borgerkrig mange steder i Syria, men det finnes deler av landet der situasjonen er annerledes, sier Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod (S) til avisa Politiken.

Han sier danske myndighetene vurderer disse områdene som sikre. Ett av distriktene dette gjelder er Rif, der hovedstaden Damaskus ligger.

Bygge landet

Kofod sier at flyktninger som frivillig melder seg for å reise tilbake skal få økonomisk støtte, og de unngår dermed tvangsutsendelse.

Den summen flyktninger hittil har fått ved frivillig avreise har ligget mellom 100.000 og 200.000 danske kroner.

Den sosialdemokratiske regjeringens utenriksminister sier at syrerne som vender tilbake kan bidra til å gjenoppbygge landet.

– Tilbakesendelse forutsetter at forholdene er vedvarende stabile. Det kan vi ikke se at de er noe sted i Syria, sier Elisabeth Haslund, talsperson for UNHCR i Danmark, til avisa Information.

Hun er bekymret over det hun mener er en klar endring i dansk flyktningpolitikk, nemlig at myndighetene oftere enn tidligere revurderer grunnlaget for den midlertidige oppholdstillatelsen flyktninger har fått.

Kilde – NRK