Trygve Hegnar: Fest skattebeltet – de rødgrønne er her snart

Arkivfoto. Støre og Lysbakken

Av Trygve Hegnar, først delt og skrevet 1 februar i Kapital..

Det er nå bare ni måneder til vi kan få en ny regjering, og det kan være lurt og morsomt å se hvilke tiltak en rødgrønn regjering vil innføre i løpet av få uker i 2021.

Det mest opplagte er at en rødgrønn regjering (RGR) vil gjeninnføre arveavgiften. Det kan skje ved et vedtak i 2021 med virkning for budsjettet i 2022. Arveavgiftssatsen vil trolig bli 10 prosent med et minstefradrag på 5–10 millioner kroner. Et arve- eller gavefall, enten det gjelder en bedrift som skal overdras til barn, eller boliger og hytter fra mor og far til barna, må regne med at staten konfiskerer 10 prosent av gaven eller arven, basert på markedsverdier.

Dette har det vært varslet om i flere år, så ingen kan si de ikke var advart.

Formuesskatten vil bli satt opp, men ikke før for 2022. Satsen er i dag 0,85 prosent, og de RGR vil sette den opp til 1 prosent (minst). Alle har vært advart, men det er ikke mye å gjøre.

Kanskje man kan flytte til Bø i Vesterålen (Norges Monaco), men RGR vil sikkert finne en måte å stoppe denne skatteflukten på. Alle må regne med mer formuesskatt.

Har du ikke kjøpt elbil ennå? Da er du trolig litt sent ute, for mange blant RGR vil fjerne endel av skattefordelene. Kanskje blir det innført hel eller halv merverdiavgift i 2022.

Og kanskje gjeninnføres hel eller delvis engangsavgift. Løp og kjøp en lekker elbil eller hybridbil i år.

CO2-avgiften vil bli satt kraftig opp, og det betyr at bilavgiftene går opp, med mye.

Dette har jo Solberg-regjeringen i sine planer, så alle forstår at MDG, SV, Ap og Rødt vil gjøre det mye dyrere å kjøre bil, og de drar med seg Sp og Trygve Slagsvold Vedum. Det er ikke mye man kan gjøre med det.

Å reise med fly blir også mye dyrere med RGR ved makten, men heller ikke det kan man forsikre seg mot. Man må fly mindre. Flypassasjeravgiften går rett opp.

Vi glemte nesten personskatten. De RGR kommer til å øke denne for alle med inntekt over 600.000 kroner, så også stortingsrepresentantene som tjener litt under en million kroner, må regne med mer skatt.

Det er litt uklart hva som vil skje med trygdeavgift og arbeidsgiveravgift, men bli ikke overrasket om alt økes.

Dokumentavgiften på all omsetning av boliger blir ikke fjernet. Staten vil ha sine 10 milliarder kroner, som gjør det kostbart å flytte.

Skatt på selskapsoverskudd og skatt på utbytte? Opp, opp, opp.

Alt på skatte- og avgiftsfronten blir verre hvis de RGR overtar.

Vi har advart lenge, men det ser ikke ut til at folk flest tenker at den grådige stat vil slå til allerede i år og senest i 2022. Men det vil den.

Den grådige stat vil slå til allerede i år og senest i 2022.

Du glemte arveavgiften? Dumt, det.

De RGR er her snart.

Kilde – Fest skattebeltet Kapital