Dansk Folkeparti advarer (SD): ”Ikke gjør den samme feilen vi gjorde”

Mette Dencker (DF) / Jimmie Åkesson (SD). Foto: Folketinget / Poltikerveckan Almedalen

Dansk Folkeparti fikk suksess i valget i 2015, da de fikk over 21 prosent av stemmene. Til tross for at de dermed ble det største borgerlige partiet, valgte de å ikke sitte i regjeringen. I dag kjemper DF for å overleve Folketingets to-prosentsperre. Nå anbefaler hun representanter for Sverigedemokraterna om å ikke gjøre den samme feilen.

– Vi hadde en historisk sjanse, men bommet på den. Velgerne var veldig skuffet og det måtte vi betale for, sier stortingsrepresentant Mette Dencker (DF).

Dansk Folkeparti beskrives ofte som et søsterparti til Sverigedemokraterna. De hadde i noen år stor innflytelse på dansk innvandringspolitikk og har delvis blitt sett på som et forbilde for SD. Jimmie Åkesson sa i et intervju, så sent som i fjor, at Sverige må følge Danmarks vei.

– Danmark var som Sverige. Men det endret seg over natten. Og det samme vil skje her, sa han i et intervju i The Telegraph.

Partiets politikk ble plagiert

Folketingsmedlem Mette Dencker (DF) sier at «et sterkt samarbeid» mellom partiene har pågått i over 20 år, altså allerede før SD i det hele tatt tok plass i Sveriges Riksdag. Nå er rollene mellom partiene endret, SD har blitt store mens mange av DFs velgere har flyttet til andre partier. Ifølge Dencker skyldes nedgangen i hovedsak at andre partier kopierte Dansk Folkepartis innvandringspolitikk. DF har med andre ord lykkes så godt med sin politikk at de har gjort seg overflødige, mener hun.

Holdningen om at «vi vil ikke samarbeide med det partiet» ​​var noe DF aldri møtte i Folketinget, sier Dencker, noe som har vært konstant i mange år i svensk politikk angående SD. Hun håper at resultatet av årets riksdagsvalg blir et vendepunkt for dette, at de andre svenske partiene vil respektere demokratiet og gi SD reell innflytelse.

DFs suksess ble deres eget fall

Med nesten en femtedel av velgerne i ryggen befinner SD seg nå i en lignende situasjon som DF gjorde for syv år siden, da de fikk 21,1 prosent av stemmene. DF valgte da å ikke være en del av regjeringen. Daværende partileder Kristian Thulesen Dahl gjorde vurderingen at partiet ville få større innflytelse ved å jobbe både som støtteparti og i opposisjon. Kanskje hadde han rett, ettersom store deler av politikken deres ble plukket opp av andre, men avgjørelsen viste seg å være ødeleggende for partiets overlevelse.

– Det var vår største feil. Vi fikk over 21 prosent av stemmene og velgerne hadde vist at de ville ha oss ved makten, sier Dencker til Expressen.

Hun håper at SDs ledelse har lært av DFs feil og oppfordrer partiet til ikke å glemme hvor mange svenske velgere de nå representerer. – Det skal ikke være noen tvil om at SDs politikk på alvor må slå igjennom i denne perioden, sier hun.