Danske forskere advarer: Store vindmølleparker på havet kan gi tørke inne på land

Havvindmøllepark ILLUSTRASJONSFOTO

Danmark skal i likhet med Norge være i forkant av den grønne omstillingen – og Danmark har lagt en plan for å bygge 10.000 gigantiske vindturbiner i Nordsjøen.

Men nå sier klimaforskere ved DMI at de mange turbinene kan endre været mange mil unna.

Advarer mot tørke

– Når det skjer en voldsom utvidelse med vindturbiner både i Nordsjøen og Østersjøen, kan det påvirke været flere tusen kilometer unna.

– Nøyaktig hvor mye vet vi ikke ennå.

Det sier professor Eigil Kaas, vitenskapelig leder på Nationalt Center for Klimaforskning ved DMI til Jylland-Posten for noen dager siden – og i Været på dansk TV2, fortalte de at store havvindmølleparker kan få innflytelse på nedbør og temperatur på land.

Mindre nedbør

TV2-været forklarte at det vil bli mindre nedbør i øst. Forklaringen er at atmosfæren oppfatter de store havvindparkene som et landområde. Og at lavtrykk og fronter – når de beveger seg innover landet – mister pusten.

– I Danmark regner det i snitt mest vestover.

– Dersom Jylland ‘utvides’ med store havvindparker mot vest, vil nedbøren også falle lenger mot vest, og det vil på sikt kunne gi mindre nedbør over de østlige delene av landet, skriver TV 2 Været.

DMI-professor Kaas mener til og med at effekten av havvindmøller i Nordsjøen i prinsippet kan gi mindre nedbør så langt unna som i Øst-Europa og spesielt Russland.

– Vi regner med å vite mye mer om et år. Vi vil gjerne understøtte den grønne omstillingen, så vi får de beste løsningene, sier Eigill Kaas fra DMI til nationen.