Den siste gjenlevende helten fra Shetlandsgjengen er død

HEDERSMANN: Jakob Strandheim

Den siste gjenlevende fra Shetlandsgjengen er død

Krigsveteranen Jakob Strandheim var den siste gjenlevende fra motstandsgruppa Shetlandsgjengen fra andre verdenskrig. Nå er han død, 101 år gammel.

101-åringen døde fredag, skriver Fiskeribladet.

Strandheim deltok ifølge et NRK-intervju i 2018 med Shetlandsgjengen på hele 56 turer over Nordsjøen under andre verdenskrig. De fleste av disse var med ubåtjageren KNM Hitra.

– Det er slutten på en æra. Samtidig er det jo ikke uvanlig at folk går bort når de er 101. Han fikk et langt og godt liv, sier historiker og forfatter Asgeir Ueland til VG. Han har skrevet bok om Shetlandsgjengen.

Shetlandsgjengen var en gruppe krigsseilere under andre verdenskrig som opererte i farvannene mellom Shetland, Skottland og det tyskokkuperte Norge.

– Det var mange spennende turer, sa Strandheim til avisen VG i 2014 da de møtte ham i London.

De fraktet utstyr, våpen, ammunisjon og folk mellom Shetland og Norge under annen verdenskrig – i små fiskeskøyter.

– Strandheim var en mann som bidro veldig mye for Norges sak under krigen. Frem til 1944 var det Shetlandsgjengen som holdt liv i motstandsgruppene i Norge. Det var absolutt en livslinje Jakob var med å holde ved like, sier forfatter Ueland.

–Jakob hadde vært med på det aller meste. Han var en veldig verdig sistemann. En veldig verdig representant for Shetlandsgjengen.

Mellom september 1942 og april 1943 døde rundt halvparten av de 90 modige sjømennene på sine farlige turer til Norge.

– Vi mistet folk hele tiden. Jo mer du hørte om det, desto mer gikk du på. Jeg kan ikke huske at noen nektet å være med ut, selv om vi regnet med, eller faktisk var innstilt på, at vi ikke skulle komme tilbake. Spesielt den sesongen det sto så hardt på. Sånn tror jeg det var for alle, har Strandheim sagt til VG.

Krigsveteranen etterlater seg tre barn, sju barnebarn og ti oldebarn.

Hedret tidligere i år

Den 1. september i år, få uker før sin død, ble Strandheim hedret med en minneplate og tildeling av en militær coin ved hjemstedet i Øygarden utenfor Bergen. Han var selv til stede på seremonien sammen med familie.

– Det var utrolig kjekt å se KNM «Hitra» atter en gang. Jeg var jo nestkommanderende på fartøyet og hadde 44 av turene mine bare på den båten, sa krigsveteranen ifølge Forsvaret i forbindelse med seremonien.

Ubåtjagerne KNM «Hitra», «Vigra» og «Hessa» ble forært til den norske marinen av USA i 1943, og tatt i bruk av Shetlandsgjengen fra høsten samme år. Strandheims båt var i hovedsak «Hitra», som han tok 43 turer med.

– Forsvaret er veldig takknemlig for at befolkningen her i Øygarden har tatt initiativ til å reise dette flotte monumentet. Vi håper at dette i lang tid fremover vil inspirere ungdommer og andre til å stå opp og kjempe hvis det igjen skulle bli krevet, kommenterte orlogskaptein Lasse Hiis Bergh.

Mange oppdrag

Rett etter at han ankom Shetland, forteller Strandheim, var han styrmann for skøyta «Aksel». Etter et par turer med den, ble han og en annen bedt om å gå over på en ny båt.

På neste tur ble «Aksel» ifølge Strandheim bombet «sønder og sammen». Alle om bord omkom.

– Der hadde jeg flaks, sa han til VG i 2014. Han fortalte at de dro ut for å lete etter overlevende, uten hell.

Før Shetland, da han kom til London, fikk Strandheim og flere av kameratene fikk jobb i handelsflåten. Et av de første oppdragene han var med på da han var kommet til London, mens han ventet på å komme om bord på en båt, var å være med å laste om bord et oljefat i «Sjø», ifølge Krigsseilerregisteret.

Han var skipper på fluktbåten «Skjærgård». 11 mann var kommet over med den i starten av oktober 1941.

Mens flere av de andre kom over på trafikken over Atlanteren, gikk Strandheim tre måneder på en mindre lastebåt som mellom England og Skottland. Båtene avlastet større konvoibåter, og fraktet forsyningene videre. De skulle sikre at «om en ble senket kunne i alle fall et par andre komme fram».

– Veldig livsfrisk kar

– Det er klart han hadde vært gjennom en veldig traumatisk tid. Men som type var han veldig interessant. Han hadde veldig godt humør. Latteren og spøken lå alltid løst, selv om det under det hele selvfølgelig lå et alvor bakom, sier historiker Asgeir Ueland om inntrykket han fikk av Strandheim under arbeidet med boken.

– Han var en mann jeg fikk veldig sans for da jeg intervjuet ham over to dager i Bergen. En veldig livsfrisk kar. Et varmt menneske med lun, litt svart humor og en smittende latter, fortsetter han.

Da Ueland startet bokprosjektet var det kun tre gjenlevende medlemmer av Shetlandsgjengen. Forfatteren sier Strandheim var den som hadde mest å bidra med under intervjuene.

– Han var klar som ei klokke og husket masse, sier han.