Guro Sibeko kaller Kjersti Grini på «Farmen kjendis» for et rasshøl etter «neger-ku» uttalelse

Samfunnsdebattant Guro Sibeko

Samfunnsdebattant Guro Sibeko er en av de som hittil har reagert sterkest på Grinis bruk av ordet neger-ku i tv2 programmet «Farmen Kjendis».

Sammen med blant andre Dorthe Skappel (59), Sophie Elise Isachsen (27), Jahn Ivar Mini Jacobsen (56) og Shabana Rehman (45) er hun med i vinterens «Farmen kjendis», som hadde premiere tirsdag kveld.

Brukte neger-ordet

På dag to skulle de nyankomne gjennomføre et såkalt kuslipp. Det blir av det dramatiske slaget, da deltakerne – og ikke minst Grini – plutselig får se en brun ku, som er helt svart i ansiktet.

Det er da «neger-ordet» detter ut av munnen på den tidligere håndballspilleren.

«Har vi fått en neger-ku», sier hun i programmet, noe som vekker sterke reaksjoner blant flere av de andre, spesielt Adam Ezzari (23) og influenser og «Sommerhytta»-vinner Øyunn Krogh, som bryter ut i tårer.

krenkelseshysteri

Kjersti Grini selv bedyrer at hun ikke mente noe vondt med det hun sa, og at hun opplevde situasjonen som ubehagelig.

– For både for meg og de som tok dette opp, egentlig. Jeg trodde lenge at reaksjonene skulle roe seg, og det gjorde det også ganske fort. Men der og da var jeg kanskje litt oppgitt over dette «krenkelseshysteriet», sier hun til Dagbladet.

Det var først da hun kom hjem at det virkelig gikk opp for 50-åringen hvor politisk ladet det var.

– Jeg har absolutt ikke ligget våken om nettene, men da jeg kom hjem skjønte jeg hvor vanskelig dette var for dattera mi, som er 13 år gammel. Da ble det annerledes. Først da gikk det skikkelig opp for meg hvor krenkende det ordet oppfattes for mange unge.

Etterpå har «Farmen kjendis»-deltakeren forklart dattera at det er fint at hun mener det hun mener.

– Men jeg forteller henne også at det er mange mennesker i dette landet som har levd i en helt annen tid – og som ikke legger noe krenkende i det ordet. Og da kan man ikke stå klare med øksa. Men jeg skjønner at det er vanskelig.

Samfunnsdebattant Guro Sibeko er krenket

Sibeko, som selv har norsk og sør-afrikansk bakgrunn, er svært kritisk til Grinis argumentasjon om at ordet var mer godtatt i den tiden hun vokste opp.

– Nei, Kjersti. N-ordet er ikke mer krenkende for ungdommen enn for folk på din egen alder, og det er ikke mer krenkende nå enn det var da du vokste opp. Det er ingen forskjell mellom meg og vennene til datteren din. Forskjellen ligger mellom deg og henne.

– Det er lett å mistenke at du har gitt faen fordi alle som begynte å blø var brune og du ikke egentlig føler at brune mennesker har verdi. I alle fall ikke så høy verdi at du ikke kan tråkke på dem for moro skyld. Men jeg er redd for at du gjør det samme med folk som ikke er brune, også, jeg.

– At du smeller rundt deg med øks mot funkiser og kjønnskreative og skeive og katolikker og muslimer og folk med rødt hår og fregner og hjulbeinte og urfolk og nasjonale minoriteter også. Jeg tror på at du ikke er rasist. Mest sannsynlig er du bare et skikkelig rasshøl. skriver hun på Facebook.