Er det greit at Munch-maleri fortsatt heter «Neger med grønt skjerf»?
«Araber i grønt skjerf», «Afrikaner i grønt skjerf» og «Neger med grønt skjerf» har alle vært titler for dette bilde. Nå ønsker Munchmuseet å endre tittelen til maleriet for politiske og moralistiske hensyn. For å tilpasse kunsten til dagens samfunn.
– Det kommer som en del av en tendens. Man krever at maleriet skal være snilt, moralsk og politisk korrekt, sier redaktør i kulturavisen Subjekt, Danby Choi.
Choi er kritisk til at museet igjen ønsker å endre titlene til noen av maleriene til Edvard Munch. Og mener prosjektet de holder på med, hvor de inviterer publikum til å komme med nye navn, er med på å renvaske kunsten.
– Tituleringen er ofte ganske viktig og personlig og en del av det kunstneriske arbeidet ved et verk.
– Det kan hende at Edvard Munch ikke tenkte at dette skulle være et politisk ukorrekt verk eller en tittel. Et annet aspekt ved dette er at den er historisk, og historien må man ta for det den var på godt og ondt, sier han.
Choi mener at ved å bytte navn er man med på å rokke litt for mye ved det som er kunstnerens egne, autonome og frie valg.
Under emneknaggen #gimegetnavn, som også er utstillingens navn, kan publikum komme med forslag til nye titler på de utstilte bildene. Munchmuseet vil at publikum gjennom en ny utstilling la publikum ta del i navnebytte av noen malerier. Det var Subjekt som først omtalte saken.
Etisk rensing av kunsten
Selvfølgelig skal maleriet hete «Neger med grønt skjerf», om det var det Edvard Munch ville, skriver Subjekt-spaltist Magnus Vanebo.
– Munchmuseet plasserer kunsten under politiske og moralistiske hensyn, mener Vanebo.
– Det siste kunstverden trenger er flere «gode gjerninger» fra folk med en klar agenda og ideologiske skylapper, skriver Magnus Vanebo i sin artikkel.
Titlene er problematiske
«Kleopatra og slaven», «Neger med grønt skjerf» er malerier man kan se på utstillingen på Munchmuseet. Formidlingsansvarlig på Munch-museet, Nikita Mathias forsvarer prosjektet.
– Vi mener noen av titlene er problematiske i dag, sier formidlingsansvarlig på Munch-museet, Nikita Mathias.
– Bildene av Sultan Abdul Karim er utgangspunktet for denne utstillingen. Vi knytter den til historiske kontekster rundt rasisme, innvandring og minoriteter i Norge, sier Mathias.
Sultan Abdul Karem som er mannen med det grønne skjerfet, var Munchs eneste modell med afrikansk opprinnelse. Munch malte flere bilder av ham.
Godt i gang med en grundig prosess
Gerd Elise Mørland jobber som avdelingsdirektør for formidling på Munchmuseet. Hun forteller at de har satt i gang en grundig tittelprosess sammen med fagfolk, som skal foregå over mange måneder.
– Vi tenker at det er vårt ansvar å være åpne om de utfordringene vi har. Og for å få et godt beslutningsgrunnlag ønsker vi å inkludere publikums respons på verkene.
– Det er kommet inn noen gode forslag som vi syns er spennende. Samtidig er det fortsatt en tidlig fase av utstillingen og derfor ikke så mange som har sendt oss innspill, sier hun.
De håper og tror at det vil komme mange flere gjennom sommeren.
Kilde- Er det greit at et utstilt maleri heter «Neger med grønt skjerf»? NRK