Røde kommunister kan redde grønn kommunist i Oslo – Rødt på vippen i mistillitsforslag mot Berg

Byråd for miljø- og samferdsel Lan Marie Berg

Rødt sitter med nøkkelen til å felle Lan Marie Berg som byråd i Oslo. Ifølge Klassekampen er det flertall i bystyregruppa for å felle henne.

OSLO: Frp varsler mistillitsforslag mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) etter milliardsprekken i vannforsyningssaken i Oslo. Forslaget får trolig støtte fra hele opposisjonen. Dermed kan byrådets støtteparti Rødt avgjøre skjebnen til miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG)

– Vi har ikke landet vårt standpunkt og kommer heller ikke til å gjøre det de nærmeste dagene. Jeg har bedt om innsyn i en rekke dokumenter som manglet under høringen, og vi venter fortsatt på å motta dem, skriver gruppeleder Eivor Evenrud for Rødt i Oslo bystyre i en SMS til Klassekampen.

Klassekampen erfarer imidlertid at da saken ble diskutert på et møte i bystyregruppen torsdag, var det et klart flertall for å kaste Berg. Til stede var både møtende representanter og deres varaer.

Største budsjettsprekk noensinne

Bakgrunnen for mistillitsforslaget er at Oslos nye reservevannløsning vil koste 17,7 milliarder kroner, noe som er 5,2 milliarder mer enn tidligere anslått. Opposisjonen i Oslo har omtalt dette som den største budsjettsprekken i noen norsk kommune noensinne. Onsdag var det høring i saken.

Mistillitsforslaget fra Frp skal behandles i bystyret 16. juni. Dersom Rødt støtter forslaget, må Berg gå av som byråd. Det kan sette hele det rødgrønne styret i Oslo i fare.

– Politisk spill

MDGs gruppeleder Sirin Hellvin Stav mener Berg har redegjort grundig for kostnadssprekken, og omtaler mistillitsforslaget som et politisk spill.

Etter høringen onsdag sa Stav til NTB at hun mener det er «trist at mistillitsforslag misbrukes på denne måten».

– Alle som var til stede i høringen, fikk høre overbevisende redegjørelser for hvor grundig det har blitt jobbet med å sikre Oslo rent og trygt drikkevann. Kostnadsøkningen skyldes en prisøkning i markedet som man ikke kunne forutse, noe også en uavhengig kvalitetssikring bekrefter, sa Sirin Hellvin Stav.

Byråd Lan Marie Berg har ikke bystyrets tillit

— Det er utarbeidet en begrunnelse for mistillitsforslaget som skal behandles i neste uke. Og det overrekker jeg til ordføreren, sa Frps gruppeleder i bystyret, Camilla Wilhelmsen, da møtet startet i ettermiddag.

— Ja, da er det slik at dette forslaget vil formelt og reelt bli behandlet i neste bystyremøte, som er om en uke, sa ordfører Marianne Borgen (SV).

Det betyr at det først 16. juni er klart om miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) blir kastet eller sittende som byråd inn i sommerferien.

Grunnlaget Frp bruker for å fremme mistilliten er at Berg ikke tidsnok informerte bystyret om budsjettsprekken på over fem milliarder kroner i Oslos nye vannforsyning.

— Bystyret fikk først informasjon 20. mai 2021, i forbindelse med byrådets fremleggelse av revidert budsjett. Holte Consulting sin eksterne kvalitetssikring av vann- og avløpsetatens reviderte kostnadskalkyle ble lagt frem samtidig.

— Det ble da meldt om behov for å øke kostnadsrammen med 5,16 milliarder kroner, sier Camilla Wilhelmsen.

— Det er svært kritikkverdig at det først til revidert budsjett kom informasjon om omfanget og alvorligheten av kostnadsoverskridelsen. Bystyret forutsetter å bli holdt løpende informert om viktige saker, påpeker Frps gruppeleder.

Rødt trolig på vippen i neste møte

Trolig er det Rødt som blir sittende på vippen dersom de borgerlige partiene stemmer for Frps mistillitsforslag. Byrådspartiene Ap, SV og MDG mangler tre stemmer på å ha flertall i bystyret.

For å felle en byråd kreves det rent flertall blant bystyrets 59 medlemmer.

Under møtet tirsdag ettermiddag sa Berg at det er ikke uvanlig at det oppstår utfordringer i store og små prosjekter, men at det var viktig å få saken grundig vurdert med ekstern kvalitetssikring.

— Da jeg mottok rapporten med vann- og avløpsetatens vurderinger den 17. februar, der etaten ber om at bystyret øker kostnadsrammen med mer enn 3 milliarder, var det åpenbart for meg at den beslutningen var riktig, sa Berg.

Men de opplysningene Lan Marie Berg nå legger frem er ikke nok for Frp, som altså krever at bystyret om en uke tar stilling til MDG-byrådens skjebne.

Ironisk nok, så er det altså det kommunistiske partiet Rødt som sitter med nøkkelen som kan redde Miljøpartiet De Grønne, som mange mener består av såkalte «grønne kommunister».

LES OGSÅ: Vannforsyningssaken kan felle byråd Berg