Erdogan etter koranbrenning – Sverige kan ikke forvente tyrkisk støtte til Nato-medlemskap

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan

Erdogan sier nei til svensk Nato-medlemskap

Koranbrenningen utenfor Tyrkias ambassade i Stockholm lørdag får nå sine storpolitiske konsekvenser og skaper hodebry for både den svenske regjering og for Nato. Erdogan aksepterer ikke at islamkritikk og koranbrenning er en del av svensk ytringsfrihet.

Den dansk-svenske islam motstanderen og politikeren Rasmus Paludan stod bak koranbrenningen. Dette førte til store protester både i Sverige og i Tyrkia. Utenfor det svenske konsulatet i Istanbul satte sinte demonstranter fyr på et svensk flagg.

Den tyrkiske regjeringen kalte koranbrenningen for rasistisk hatkriminalitet. Svenske politikere fordømte koranbrenningen, men det ser ikke ut til å ha hjulpet. Fra Tyrkias side er det vanskelig å forstå at det svenske politiet kunne la koranbrenningen skje.

– De som tillater slik blasfemi foran vår ambassade kan ikke lenger forvente seg å få vår støtte til Nato-medlemskap, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan etter et regjeringsmøte i Istanbul mandag kveld.

– Om dere er så opptatt av disse rettighetene, så er det først og fremst Tyrkia eller muslimenes tro dere skal vise respekt for. Om dere ikke viser den respekten, så kan dere dessverre ikke vente noen støtte fra oss i Nato-spørsmålet, fortsatte Erdogan.

Erdogan kritiserer også svenske myndigheter for å tillate at kurdiske grupper demonstrerer med PKK-flagg.

– Dere lar terrororganisasjoner gå amok og forventer samtidig støtte for Nato-medlemskap. Det kommer ikke til å skje, sier Erdogan, skriver nyhetsbyrået AP.

Kilde – Erdogan sier nei til svensk Nato-medlemskap NRK