Filter-redaktør Klungtveit som overvåker Documents lesere er tildelt journalistisk minnepris

Filter Nyheter-redaktør Harald S. Klungtveit. Foto - skjermdump NRK

Ifølge Document.no, har Filter-redaktør Harald S. Klungtveit over lengre tid overvåket Documents lesere.

Det er Øyvind Thuestad fra Document.no, som tidligere har skrevet om Filter-redaktøren sin fremgangsmåte.

Harald Klungtveit overvåker Document og avisens lesere, sier Thuestad. Han mener også at Klungtveit har kartlagt deltagere på et offentlig møte i regi av Document.

Document sier de er kjent med at Filter-redaktøren flere ganger tidligere har dukket opp i sammenhenger og på arrangementer hvor høyreorienterte samles, og alltid med kamera.

Klungtveit var på plass med kameraet sitt da Rasmus Paludan var i Oslo i august 2019, påpekte Document den gang:

[…] også denne gangen for å drive overvåkning av mennesker på offentlig sted. Denne formen for kartlegging med sikte på senere personforfølgelse er en kjent metode blant venstreekstremister.

Når Harald Klungtveit oppsøker Rasmus Paludan i Studenterlunden i Oslo, er det ikke Paludan han er opptatt av, men menneskene som har stanset opp for å høre ham. Klungtveit driver overvåking av mennesker på offentlig sted, konstaterer Øyvind Thuestad.

Økonomisk støtte fra Fritt Ord

Filter Nyheter har de siste årene fått flere hundre tusen kroner i støtte fra Fritt Ord, det kommer frem i Document sin artikkel. I 2020 fikk Filter Media Norge 75.000 kroner til «moderering av planlagt kommentarfelt». Av filternyheter.no fremgår det at man må være bidragsyter for å få lov til å kommentere.

Klungtveit får Sjur Holsens Minnepris

Filter Nyheter-redaktøren Harald S. Klungtveit ble nylig under åpningen av Nordiske Mediedager hedret på Sjur Holsens Minnepris. Prisen ble delt av av VGs sjefredaktør Gard Steiro, skriver Journalisten.no. Premien er et reisestipend på 100.000 kroner.

Sjur Holsen var kommentator og politisk redaktør i Bergens Tidende fra 2007 og frem til han døde av kreft i oktober 2013.

Ironisk nok, så skal Sjur Holsens minnepris stimulere til et kunnskapsbasert, mangfoldig og opplyst ordskifte. Noe som vi mener virker ganske selvmotsigende i denne sammenhengen og med denne prisvinneren.

Juryens begrunnelse:

I 2021 markerte vi at det var ti år siden 77 mennesker ble drept i et terrorangrep i Oslo og på Utøya. Samfunnsdebatten og mediedekningen har i stor grad handlet om beredskap, ofrene og gjerningsmannen. Det har vært viktig. Debatten har i for liten grad handlet om grunnlaget for at høyreekstremisme gror og får fotfeste, for at ideer kan bli til handling og voldelig aksjon med katastrofalt utfall. Årets vinner er et unntak. Han og den lille redaksjonen hans har jobbet utrettelig med å dekke høyreekstremisme i Norge. Prisvinneren bidrar med fakta i debatten om høyreekstremisme Han gjør dette med en tydelig stemme og ståsted, men med en journalistisk tilnærming. Han har holdt fast over tid. Andre journalister dykker ned og går videre til neste sak. Vinneren har vært tålmodig og standhaftig. Han avdekker mønstre og sammenhenger. Han avviser at trusselen kommer fra ensomme ulver. Radikalisering skjer ikke i et vakuum. Behovet for å holde debatten om ekstremisme levende er stort. Nye generasjoner må forstå hva som skjedde den 22. juli – og ikke minst hvorfor det skjedde. Årets vinner får prisen som en oppmuntring og en oppfordring til å fortsette sitt arbeid med å bidra til nettopp det. Vinneren av Sjur Holsens Minnepris heter Harald Klungtveit.

Kilde – Filter-redaktør Klungtveit overvåker Documents lesere Document

Kilde – Harald S. Klungtveit får Sjur Holsens Minnepris Journalisten.no