Førsteamanuensis Petter Bae Brandtzæg: – Facebook som åpen plattform er historie

Førsteamanuensis Petter Bae Brandtzæg, ved Institutt for medier og kommunikasjon, mener at Facebook bedriver politisk sensur.

Tirsdag valgte Facebook å fjerne et innlegg publisert av Per-Willy Amundsen (Frp). Innlegget handlet om den omstridte britiske islamkritikeren og aktivisten Tommy Robinson.

«Facebook sensurer støtte til Tommy Robinson. Vil de sensurere en stortingsrepresentant?» spurte Amundsen og skrev at Robinson bør få asyl i Norge. Fire dager senere ble innlegget slettet, opplyser NTB. Før den tid skal Facebook ha kontaktet både Frps administrasjon og Statsministerens kontor (SMK).

Brandtzæg ved Institutt for medier og kommunikasjon, forsker på sosiale medier, falske nyheter og personvern, sier nå rett ut at Facebook bedriver politisk sensur.

– Det er jo det når de skal gå så aktivt til verks for å forhindre at politikere ytrer seg på Facebook. Her har de til og med ringt han og Statsministerens kontor, og slettet innlegg. De har virkelig gått hardt til verks hvis det stemmer at de har ringt rundt omkring, sier Brandtzæg til Kampanje.

– De tar ikke nødvendigvis enkeltsaker og sensurerer de. De bare bestemmer seg for at det og det innholdet skal bort – slik som det ikoniske Vietnambildet, hvor Espen Egil Hansen gikk ut. Da var det et politisk fotografi som ble definert som barnepornografi. De greier ikke å se sensur i kontekst fordi det er for komplisert. Da må du ha virkelig gode modereringsinitiativ på Facebook, og det har man ikke. Det er umulig fordi de har milliarder som poster hele tiden. Sensuren blir grovmasket og unyansert hele veien. De greier ikke å ta enkeltsaker og se det i kontekst, de bare bestemmer seg for at den og den informasjonen skal vekk – f. eks. alt om Robinson skal vekk uten å se ting i kontekst, sier Brandtzæg.

KILDE-https://kampanje.com/medier/2019/07/–ingen-har-krav-pa-a-fa-ytre-seg-pa-facebook-sier-jon-wessel-aas/