Frykter svenske tilstander i Norge – Hvis det her ikke bekymrer politiledelsen og politikere blir jeg skremt

PF-leder Unn Alma Skatvold. Foto Twitter

Unn Alma Skatvold, forbundsleder Politiets Fellesforbund, snakker ut etter opptøyene i Sverige i påsken. Der var det en varslet og av politiet forhåndsgodkjent koranbrenning i regi av den dansksvenske, politikeren Rasmus Paludan. Han planla å benytte påsken til det mediene kalte en «koranbrenningsturné».

Frykter svenske tilstander

– Jeg er bekymret for at angrepene mot politiet i Sverige også kan skje mot politiet i Norge, sier forbundsleder Unn Alma Skatvold i Politiets Fellesforbund (PF).

– Ledelsen i det svenske politiforbundet uttrykker til meg at det er et enormt økt hat mot politiet, og angrepene retter seg direkte mot dem. Det er også første gang det oppfattes at det er rene drapsforsøk mot politiet, forteller hun til Politiforum 

Det er også første gang det oppfattes at det er rene drapsforsøk mot politiet, forteller hun.

Svensk politi skal nå evaluere hva som gikk galt, og et sentralt moment som diskuteres både internt i politiet og politisk, er hvilke virkemidler som skal tas i bruk for å stanse volden. Det diskuteres blant annet om politiet skal ta i bruk vannkanoner og gummikuler.

PF-lederen er også bekymret for at vi kan få svenske tilstander i Norge.

– Det bør bekymre flere enn meg. Hvis det her ikke bekymrer politiledelsen, politikere eller ansatte, da blir jeg skremt. Vi snakker tross alt om nabolandet vårt, fortsetter hun.

Skatvold trekker frem at vi har sett voldelige tendenser mot politiet også i Norge, og trekker frem Sian-demonstrasjonene i politidistriktene Oslo, Agder og Sør-Øst. Her kastet motdemonstrasjonene blant annet gjenstander mot politiet og politibiler.

– Politidistriktene rapporterer da om at det hadde blitt en tøffere stemning. I Sverige rapporterer politiet også om at motdemonstrantene helt bevisst forsøker å provosere politiet til å gjøre feil, som så filmes. I etterkant kan de «ta» politiet på feilen. Dette er heller ikke et ukjent fenomen i Norge, forteller hun.

Skatvold er også bekymret for at politiet blir fremstilt som at de forsvarer budskapet til den eller de som holder demonstrasjonen.

– Vår jobb er å forsvare ytringsfriheten, understreker PF-lederen.

Hun presiserer at politiet må gjøre det, selv om man personlig kan være uenig i budskapet.

– Det er demokratiet vårt vi forsvarer og retten til å si det man mener som vi ivaretar, men likevel blir politiet fienden. Når Sverige sier at de merker at hatet går direkte mot politiet, er det noe jeg er kjempebekymret for at også skal skje i Norge, fortsetter hun.

Skatvold legger til at man ikke fikk svenske tilstander i Sverige over natten, men at det skjedde over tid.

Kilde – Frykter svenske tilstander i Norge Politiforum