Gentesting er blitt populært i Norge, og over 300.000 nordmenn skal frivillig ha sendt DNA-et sitt til forskjellige selskap som lover å kunne fortelle deg alt fra hvor du opprinnelig kommer fra, til hva slags sykdommer du kan få i framtiden.

Ut av Afrika teorien

Nå er ett av disse selskapene, israelske MyHeritage, meldt til Datatilsynet og Forbrukertilsynet for brudd på norsk lov.

Grunnen er selskapets brukervilkår.

– De er umulige å tyde for deg og meg, de er så svære som en 200 siders bok. Du må være lege eller advokat, eller helst begge deler, for å skjønne dette, sier direktøren i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket, til NRK.

– MyHeritage er veldig hemmelighetsfulle med å si hva de vil bruke DNA-informasjonen til, eller om de vil dele den med andre.

Frykten er at DNA-informasjon om norske forbrukere havner på ville veier.

– Vi vet jo fra før at legemiddelindustrien har klart å få tak i denne type data ved å kjøpe det for dyre penger, sier forbrukerdirektøren.

Hittil har over 1000 nordmenn sendt DNA-et sitt til selskapet i Israel for en slik helsesjekk.

Blyverket ber norske forbrukere tenke seg om.

– DNA-et er noe av det mest sensitive vi har, og forteller alt om vårt genmateriale. Men ikke bare mitt eget genmateriale: når jeg sender inn denne type DNA-test, så sender jeg også inn sensitive opplysninger om hele min familie, forklarer hun.

Fordi DNA-et ditt er det samme som resten av familien din, betyr det at når man sender inn en slik bomullspinne med DNA, så får selskapet informasjon om den enkelte kunden, alle dens familiemedlemmer, deres barn, framtidige barn og deres barns framtidige barn.

Nekter for å ha gjort noe galt

I en e-post til NRK skriver pressesjefen for MyHeritage, Rafi Mendelsohn:

«Vi beskriver tydelig hva salgs data vi samler og hva vi benytter det til. Andre påstander som hevder det motsatte er falske. Våre kunders tillit er kritisk for vår suksess og vi har aldri misbrukt det.»

De skriver videre at norske forbrukere kan stole på at de ikke nå eller noen gang i framtiden vil dele DNA-informasjonen deres, og viser til brukervilkårene hvor det står «Personlig informasjon gitt av deg blir aldri solgt, lisensiert eller på noen annen måte delt av oss med annonsører, sponsorer, partnere eller andre tredjeparter.»

Kilde- Mener populær DNA-test bryter norsk lov NRK

Kilde – Ut av Afrika teorien