Mimir støtter Listhaugs Faktisk-kritikk: – Jeg synes dette Facebook-samarbeidet særlig er problematisk
Rødt-kandidat støtter Listhaugs Faktisk-kritikk: – Tror ikke nødvendigvis faktasjekk er veien å gå for en mer offentlig opplyst debatt.
Denne uka gikk Frp-leder Sylvi Listhaug ut mot Faktisk.no overfor Journalisten, og mente blant annet at nettstedet gjennom sitt Facebook-samarbeid blir opphøyet til en overdommer i samfunnsdebatten, og er en fare for ytringsfriheten.
Der kulturminister Abid Raja (V), Ap-leder Jonas Gahr Støre og SVs pressesjef rykker ut med støtte til Faktisk.no, får Listhaug nå støtte i sin analyse fra en partikandidat på den motsatte siden av det politiske spekteret.
Støtte fra Rødt
Mímir Kristjansson, førstekandidat for Rødt fra Rogaland og medlem av Stortingets ytringsfrihetskomité, nikker på hodet av Listhaugs syn på Faktisk.no og Facebook.
– Jeg synes at hun har helt rett i den analysen. Det store stridspunktet her er samarbeidet mellom Faktisk.no og Facebook, som jeg aner at vi vet altfor lite om, og som jeg også tror Faktisk.no vet altfor lite om, sier Kristjansson til Journalisten.
– Hvis Faktisks flagging av poster og innlegg kan føre til at folk blir utestengt eller såpass nedprioritert i Facebooks algoritmer at effekten egentlig blir den samme – altså utestenging, så er det veldig alvorlig mener jeg. Da er man med på å begrense ytringsfriheten til aktører. Det er ikke sånn at hvis du tar feil i en eller to ting, blir tatt av Faktisk.no i faktafeil, så skal du være livredd for å bli stengt ute av den moderne allmenningen, kan du si. Fordi det er jo det Facebook i praksis er.
Det blir som å si at hvis man har stått på torget og blir tatt i en faktafeil, så kommer man ikke inn på torget igjen, sammenligner Kristjansson.
– Så jeg mener at det Sylvi påpeker er helt riktig, det er suspekt. Jeg synes ikke Faktisk.no og Facebook burde hatt et sånt samarbeid. Ofte synes jeg at Faktisk.no sjekker det som kan kategoriseres som politiske påstander heller enn rene faktaspørsmål, altså ting som faktisk bør faktasjekkes. Og jeg synes også ganske ofte at de som har blitt faktasjekket er uenige i at de har tatt feil.
– Burde avsluttet samarbeidet
– Som politiker bør man være påpasselig med å instruere pressen til det ene eller det andre, men jeg har vært journalist, og mener derfor at Faktisk.no burde tatt dette gjennom vanlig journalistikk, sier Kristjansson.
Man kan ikke ha det sånn at man på den ene siden intervjuer politikere og siterer dem på alt mulig «ræl» de måtte finne på å si, men uten motspørsmål, påpeker han.
– Det er sånn nettjournalistikken dessverre er, samtidig som man delegerer faktasjekken til en egen seksjon som er felles mellom alle de store mediehusene. Dette burde med andre ord blitt løst bedre gjennom den skikkelige journalistikken. Og så tror jeg ikke nødvendigvis at faktasjekk er veien å gå for å få en mer offentlig opplyst debatt. Jeg tror at det gjør at man ofte ender opp med å diskutere meningsløse detaljer og sidespørsmål, ting som ikke egentlig er det som både velgerne og politikerne bryr seg om.
Kristjansson vil gjerne dele kritikken i to:
– Jeg har nemlig vært kritisk til Faktisk.no egentlig hele veien, og det er jeg ennå, men jeg synes særlig det er dette Facebook-samarbeidet som er problematisk. Det mener jeg også Faktisk.no og de som er tilhengere av det burde innse, nemlig at de burde avsluttet samarbeidet.
Facebook kan redusere synlighet
Faktisk.no-redaktør Kristoffer Egeberg gikk i møte med kritikken fra Listhaug om Facebook-samarbeidet, og sa blant annet at Faktisk.no ikke har noen mulighet til å fjerne, slette, redigere eller sensurere andres innhold på Facebook eller andre plattformer.
– Samarbeidet gir oss mulighet til å merke feilaktige påstander og enkeltposter slik at brukere som har delt dem eller skal dele dem, får et varsel om at påstanden er faktasjekket. Det kommer også opp en eller flere lenker til faktasjekker som vi eller andre Facebook-partnere har laget. Dette handler med andre ord om å opplyse ordskiftet, ikke begrense det. Samarbeidet med Facebook gir oss heller ikke mulighet til å merke påstander fra politikere eller politiske partier, skrev Egeberg til Journalisten.
Faktisk.no beskriver selv at «innhold som er faktasjekket som ‘feil’, ‘endret’ eller ‘delvis feil’, vil bli prioritert ned i nyhetsstrømmen av Facebook. Facebook kan også redusere synligheten til nettsteder som gjentatte ganger har fått innhold faktasjekket til ‘feil’».
.BAKGRUNN: Listhaug ut mot Faktisk.no: – Farlig for ytringsfriheten