NRK advarer: – Gruppen «Folkeopprør mot klimahysteriet» kan virke større enn det de er

Øystein Baadsvik meldte seg inn i Facebook-gruppen «Folkeopprør mot klimahysteriet» fordi han var nysgjerrig. Analytiker mener at slike grupper fort kan virke større enn de faktisk er, skriver NRK.

Samtidig mener Iacob C. Prebensen, som er analytiker i NRK, at det er viktig å være klar over at en Facebook-gruppe med 100.000 medlemmer ikke er representativt for befolkningen.

– Det som fort blir utfordringen med slike grupper er at de kan fremstå med en folkelig legitimitet, uten å ha en reell forankring som skulle tilsi det, sier publikumsanalytiker i NRK Iacob Christian Prebensen.

Den siste uken har Facebook-gruppen «Folkeopprøret mot klimahysteriet» fått oppmerksomhet i media. Gruppen ble opprettet etter at regjeringen la frem økte klimakutt på minst 50 prosent innen 2030, og har nå i overkant av 120.000 medlemmer.

Prebensen, som tidligere har undersøkt om nordmenn har blitt mer politisk polariserte, mener slike Facebook-grupper fort kan virke større enn de faktisk er.

– Over 100.000 mennesker ser kanskje mye ut på Facebook, men målt opp mot befolkningen er det bare snakk om to prosent. Så det trenger ikke være representativt for hva befolkningen, eller en stor del av den mener, sier han.

Han tror likevel at det er viktig at en slik gruppe får oppmerksomhet og blir tatt på alvor.

– Majoriteten der inne er konservative, og ønsker ikke forandringer. De har vanskelig for å like stilen til for eksempel Gretha Thunberg og MDG. Det handler også i stor grad om en avmaktsfølelse mellom folk og politikere, sier Baadsvik.

Kilde- Eksperter advarer mot at «Folkeopprør mot klimahysteriet» kan virke større enn det er (NRK)