Raseopptøyer fortsetter i USA – Trump beskylder venstreorienterte ledere for de kraftige opptøyene

Voldelige raseopptøyer brøt ut i flere større byer i USA etter at en svart mann i Minneapolis døde i forbindelse med et politiinngrep. Samtidig viser filmklipp hvordan mobber av svarte personer provoserende og brutalt misbruker situasjonen til å rasere og robbe butikker.

I Brooklyn, New York, barket en stor mobb med vandaler sammen med politiet, noe som resulterte i rundt 200 arrestasjoner, melder Fox News Minst 40 politibiler ble vandalisert og brent.

I flere byer var det innført portforbud, noe som imidlertid ikke forhindret hærverk.

I Atlanta og Los Angeles ble steiner kastet på politiet og politibiler ble brent. Også i Philadelphia var det et portforbud, men selv der fortsatte volden og masseplyndringen.

I Chicago var tusenvis av mennesker i gatene og klatret på biler og busser. 108 personer er rapportert å ha blitt arrestert. Utenfor Det hvite hus i Washington klatret folk på Secret Service-biler.

Venstreorienterte journalister utsatt for hærverk

Journalister har under urolighetene i USA hatt vanskelige arbeidsforhold. Fredag ble CNNs reporter Omar Jimenez arrestert av politiet under en direktesendig. I går ble Nina Svanberg fra svenske Expressen skutt på av politiet og truffet av gummikuler.

– Plutselig smalt det, jeg falt sammen og mistet alle tingene mine. Jeg kjente at jeg var truffet i beinet. Jeg forsøkte å gjemme meg bak en bil, for ikke å bli truffet igjen. Så kom tåregassen. Jeg hadde gassmaske på meg, men jeg mistet retningssansen. Men jeg klarte å finne de andre journalistene, og vi kom oss inn i en bakgate, forteller Svanberg ifølge VG.

I natt ble bilen til NRKs journalist Lars Os utsatt for hærverk i Minneapolis. Det ene hjulet ble punktert, og sannsynligvis ble det benyttet kniv eller et annet stikkvåpen, melder NRK.

På TV-bildene fra Washington D.C kan man senere se at flere gjenstander ble kastet mot journalistene. Journalistene ble også skjelt ut av rasende mobber, de samme journalistene som ofte hyller seg selv som de mest troverdige nyhetskildene. 

President Donald Trump har beskyldt venstreorienterte lokale ledere for ikke å ta tilstrekkelig kraftige tiltak mot opptøyene. Han truer også med å utplassere militæret i de berørte områdene.

😢 Listen to this poor man beg and plead for them to stop this barbaric behavior. Listen to the pain in his voice. Make sure to share this with all the rioters. They should be ashamed of themselves for burning down their own city but they’re made out to be the victims and the liberators of injustice. This man is speaking for thousands of people. Hear him speak.

Posted by Joshua Fleming on Saturday, 30 May 2020