Somalier tiltales i dag for brannen på Dombås kirke – Han var «sint og forbannet» etter koranbrenning

Dombås kirke

Onsdag 19. august startet rettssaken mot somalieren som er tiltalt for å ha tent på Dombås kirke og skal ha forsøkt å tenne på Sel kirke.

Store skader

Det ble i februar meldt om brann i Dombås kirke. Kirken har nasjonal, kulturhistorisk verdi. Det meldes i norske medier at brannen i kirken har medført store skader.

Hedmarken tingrett skriver i fengslingskjennelsen:

«Han har oppgitt som grunn til handlingene at han var sint og forbannet fordi en norsk mann har satt fyr på Koranen, uten at politiet har gjort noe med det.»

Det er nettavisen (Document) som tidligere har omtalt saken og gjerningsmannen sin etnisitet. Noe som bare et fåtall andre medier har opplyst om.

Saken går over to dager, onsdag og torsdag denne uken, i Nord-Gudbrandsdal tingrett. Rettsmøtet holdes på Thon Hotell Otta. Den tiltalte må svare for kirkebrannen på Dombås 20. februar og forsøket på brannstiftelse i Sel kirke 19. mars.

Mannen er siktet for grovt skadeverk på eller i bygning, som kan straffes med fengsel inntil 15 år.

Ifølge tiltalen skal det ha oppstått skader for minst 20 millioner kroner etter brannen i Dombås kirke. I rettsmøtet vil det også fremmes påstand om erstatning.

28-åringen er somalisk statsborger. Politiet har tidligere nektet å opplyse Document om hans asylstatus, og henvist til at den er taushetsbelagt.

«Sint og forbannet» etter koranbrenning

Document avslørte i mars at Abdul hadde et hevnmotiv, knyttet til koranbrenningen i Kristiansand:

«Han har oppgitt som grunn til handlingene at han var sint og forbannet fordi en norsk mann har satt fyr på koranen, uten at politiet har gjort noe med det», het det i kjennelsen fra Hedmarken tingrett, som fengslet mannen med henvisning til gjentakelsesfare.

Erkjenner straffskyld

Ifølge tiltaltes forsvarer, Ove Herman Frang, har mannen gitt uttrykk for at han sterkt beklager det som har skjedd og at han angrer på handlingene sine.

– Han har helt fra start erkjent å ha gjort dette, og erkjent straffskyld.

Norske riks- og lokalmedier har dels fremstilt 28-åringen som en lokal, ung mann fra Nord-Gudbrandsdal, og dels kun opplyst om hans bostedsadresse, «bor [..] i Nord-Gudbrandsdal» skrev for eksempel NTB. Bare et fåtall medier har opplyst om hevnmotivet, i følge (Document)

Så koranbrenning på TV

Han forklarte videre om koranbrenningen han ble vitne til på TV.

– Jeg begynte å sjekke, og fant ut at personen som hadde satt fyr på koranen, ikke hadde blitt straffet. Da ble jeg sint. Jeg er muslim. Jeg liker ikke at noen tråkker på religionen min, for jeg respekterer andres religion, sa mannen.

Han forklarte videre at han begynte å tenke på hvordan han kunne hevne koranbrenningen.

Da kom han på å sette fyr på kirken på Dombås, og deretter på Sel.

Han er tiltalt for å ha satt fyr på, eller å ha forsøkt å sette fyr på, de to kirkene.

Kilde – «Abdul» må svare for skader for over 20 millioner kroner på verneverdige Dombås kirke