Antidemokratiske krefter i Tyskland er i full beredskap for å stoppe høyrepartiet AfD sin fremgang

Antidemokratisk demo i Leipzig

For første gang ble en tysk delstatspresident valgt med hjelp fra Alternative für Deutschland (AfD).

Et banebrytende tabubrudd innen tysk politikk kan velte den tyske regjeringen, sier Danmark Radio’s korrespondent i Tyskland.

Regjeringsdannelsen i den lille delstat Thüringen har skapt store overskrifter på tvers av Tyskland.

Bevæpnet med skilter med budskap som “ut med nazistene” protesterte tusenvis av antidemokratiske og venstreorienterte tyskere i går i blant annet i Berlin, Düsseldorf og Leipzig.

De tok til gatene for at høyrefløypartiet Alternative für Deutschland (AfD) har fått politisk innflytelse i delstaten ved å utpeke Thüringens nye liberale ministerpresident.

Gårsdagens valg av delstatsminister i den tidligere øst-tyske staten Thüringen fikk et svært overraskende utfall. Partiene CDU, FDP og AfD gikk sammen om å stemme frem Thomas Kemmerich fra FDP som ny minister. Kemmerlich vant med én stemme foran den tidligere ministeren Bodo Ramelow fra Die Linke, som hadde støtte fra Die Grünen og SPD.

Kaller partiet AfD for nazister

Samarbeidet er et stort brudd på de tyske partiers uskrevne regel om ikke å samarbeide med AfD. Dette skyldes blant annet, at flere frontfigurer i partiet samarbeider på tvers av de såkalte “høyreekstreme” grupperingene heter det. Og partiet er ekstra hatet fordi de vil ta vare på det tyske folket og legge om innvandringspolitikken.

Derfor har samarbeidet i Thüringen satt i gang en utvikling, som kan bli sprengfarlig for den tyske regjeringen.

De tyske sosialdemokratene truer nemlig med å oppløse Angela Merkels regjering, hvis det ikke straks blir gjort noe med situasjonen i Thüringen.

– Og folk tar altså til gatene i flere tyske storbyer. Det her er noe som ryster Tyskland, lyder det fra Michael Reiter, DR’s korrespondent i Tyskland.

Venstreekstremister og antidemokratiske krefter i full sving i Tyskland

I fjor måtte Angela Merkel fordømme et angrep på AfD-politikeren Frank Magnitz.

AfD offentliggjorde i fjor bilder av en bevisstløs Magnitz med kraftig forslått og blodig ansikt i sykesengen.

– De slo ham bevisstløs med et trestykke og fortsatte deretter å sparke ham mens han lå nede, heter det i en kunngjøring fra partiet.

– Han ble nesten slått i hjel, sier AfDs leder Jörg Meuthen.

Tysklands utenriksminister Heika Maas gikk også hardt ut mot angrepet, og sa at det finnes «absolutt ingen rettferdiggjørelse» for bruken av vold, til tross for politisk uenighet.

– Enhver som gjennomfører en slik kriminell handling må bli straffet, sier han, ifølge AFP.

Flere angrep på AfD

AfD ble under valget i 2017 landets tredje største parti og sikret seg 93 representanter i den tyske nasjonalforsamlingen. I tråd med deres politiske framgang har partiet også blitt mål for flere angrep.

For en tid tilbake eksploderte også en sprengladning i en søppelbøtte utenfor partiets kontor i byen Döbeln i delstaten Sachsen.

Hjemmet til en lokal AfD-politiker i delstaten Niedersachsen har blitt nedtagget med graffiti, og et partikontor ble truffet av en malingsbombe.

Siden partiets store fremgang har tysk politi registrert mange angrep mot AfD-partikontorer.

Kilder: DR.dk og Dagsavisen