AUF-leder Mansoor Hussain vil avvikle oljenæringa innen 2035. Vil ha en styrt avvikling «der Norge ikke har olja lenger»

AV NTB Nyhetsbyrå

Jonas Gahr Støre vil gjøre klima til en vinnersak for Ap i kommunevalget, men miljøengasjerte AUF-ere etterlyser bedre svar på det vanskelige oljespørsmålet.

– Vi skal ha byluft som vi ikke blir sjuke av og klimavennlige lokalsamfunn, erklærte Støre da han talte til AUFs sommerleir på Utøya fredag.

– Ingen skal kødde med bylufta eller bygdelufta i Norge, fortsatte han i ungdommelig stil.

Men etter talen ble Støre raskt minnet på at partiet hans står i spagaten mellom klimaambisjoner og hensynet til arbeidsplasser og inntekter fra oljeindustrien.

Leder Mansoor Hussain fra Oslo AUF ville ha bedre ammunisjon når han blir spurt om klima i valgkampen og krevde at moderpartiet må gå inn for å avvikle oljenæringen. AUF mener dette må skje innen 2035.

– Det er feil strategi, svarte Støre, som frykter flukt av både kapital og mennesker med kompetanse.

Leder av AUF i Oslo, Mansoor Hussain, er ikke helt fornøyd med svaret.

– Jeg synes at Jonas kan gå enda lenger og si klart og tydelig at olja er hovedproblemet, og at det er der vi skal kutte klimagassutslippene, sier han.

AUF-eren Hussain er heller ikke bekymret for at pengene skal forsvinne fra statskassa.

– Jeg kjøper egentlig ikke argumentet med at det vil bli dårligere velferd, bare fordi vi ikke har olja lenger. I Norge er det ikke olja som har gjort oss rike, det er alle menneskene og hjernene bak næringen. De har vi fortsatt, og de kommer til å jobbe i mange nye næringer, sier han.

Han ber om en styrt avvikling, slik at alle som jobber i oljebransjen, kan få mulighet til å finne seg andre jobber.

I vår fikk AUF en viktig seier da landsmøtet sa nei til konsekvensutredning av hele området kjent som LoVeSe (Lofoten, Vesterålen, Senja). Det fikk fagbevegelsen til å se rødt, og fylkeslaget i oljefylket Rogaland tok dissens. Støre har lovet at oljenæringen ikke skal avvikles, men utvikles.

KILDE- Klimakrisen er den største utfordringen i vår tid, og den hører hjemme i et lokalvalg