Den nye toppsjefen i Oljefondet vil ha 100 prosent arveavgift – Vil inndra formuer til det norske folk

Den nye sjefen i Oljefondet er Nicolai Tangen.

Den nye toppsjefen i Oljefondet er mangemilliardær. Gjennom 15 år i Londons finansverden har han blitt meget rik etter norske forhold.

Nå skal han lede forvaltningen av Norges sparegris på 10.000 milliarder kroner. Men til å være milliardær har han et litt annerledes syn på arveavgift. Ved arv vil han inndra personlige formuer til staten.

– Jeg mener arveavgiften burde være 100 prosent. Jeg synes det er ekstremt urettferdig at noen blir født med en stor pengesekk. Alle burde starte på null, sier han, til Aftenposten.

Tangen har i London bygd opp forvaltningsselskapet Ako Capital fra null. Det forvalter nå 180 milliarder kroner. Ako forlater han.

– Avkastningen disse 15 årene har vært veldig god, sier han.

Egenbeskrivelsen er slik:

– Jeg er altså en beskjeden sørlending og har vært interessert i finans siden jeg var en liten gutt. Det er ikke bare drømmejobben min, men guttedrømmen min.

Tar med 7–8 milliarder hjem

På pressekonferansen torsdag fikk han raskt spørsmål om sin store private formue. Da ble han uvanlig usikker og trakk noen tunge sukk.

– Jeg er ikke så glad i å snakke om mine egne penger, men jeg ser jo at det er et direkte spørsmål, så jeg får jo svare så godt jeg kan, starter han.

Tangen forteller at han allerede gitt bort rundt 5 milliarder kroner til en veldedig stiftelse han har startet. Avisen Dagens Næringsliv (bak betalingsmur) skriver torsdag kveld at Tangen har lagt andeler i noen av AKOs fond inn som eiendeler i den veldedige stiftelsen. AKO-fondene er registrert på Caymanøyene, som er et skatteparadis.

Men det er penger igjen. De skal han ta med hjem til Norge og formuesskatten.

– Jeg tipper det blir en formuesskatt på 60–70 millioner kroner i året, og den betaler jeg med glede, så det blir bra, sier han.

Med en sats i formuesskatten på 0,85 prosent betyr dette at Tangen flagger hjem en personlig formue på 7–8 milliarder kroner når han nå flytter hjem til Norge.

Kilde- Den nye toppsjefen i Oljefondet vil ha 100 prosent arveavgift Aftenposten