Dette er kanskje Norges nye Statsminister med utvidede fullmakter om noen få dager

Iselin Nybø

Rundt 4 % av Norges totale stemmeberettigede befolkning stemte på Venstre ved forrige Stortingsvalg i 2013. Dette minipartiet med minimal oppslutning i befolkningen kan nå fort ha Norges neste statsminister.

Det er snakk om den 39-årige juristen Iselin Nybø fra Rogaland (wikipedia), som i dag er Næringsminister i Regjeringen.

Nybø befinner seg i disse dager i korona-karantene grunnet et nylig utenlandsopphold. Formodentlig snart friskmeldt sitter hun klar til å overta statsministerposten dersom Erna Solberg blir syk. Og det er jo ikke usannsynlig med tanke på sistnevntes kalori-rike matvaner. Ellers skal det visst også finnes noen korona-smittede blant hennes medarbeidere…

Hvorfor Norge skal belemres med et ukjent blad fra et lite parti som har lange tradisjoner for å leve på vippegrensen, kan vi “takke” Erna Solberg for. Hun endret nemlig ordningen med statsminister-rekkefølgen i tilfelle sykdom da hun kom til roret i 2013. Inntil da hadde det vært utenriksministeren som skulle ta over, men Solberg endret dette til den fremste kandidaten til det neststørste partiet i en koalisjonsregjering. Dette er altså nå Iselin Nybø etter at Trine Skei Grande nylig trakk seg fra Regjeringen.

Alle dører har altså åpnet seg for ukjente Iselin Nybø i slik en grad at en kan begynne å lure. Det er nå kun et lite statsminister-nys som skiller henne fra landets øverste politiske posisjon. Og dersom kriselov og politisk unntakstilstand trer i kraft kan hun ikke bare bli en vanlig statsminister, men en statsminister med ubegrensede fullmakter.