Document.no avslørte at Klungtveit overvåker avisens lesere – Nå klager han Document inn for PFU

Filter Nyheters redaktør Harald Klungtveit, foto Document

I følge artikkelforfatter i Document.no, Øyvind Thuestad, har Harald Klungtveit overvåket Document og avisens lesere. Både Filter Nyheter og Klassekampen har kartlagt deltagerne på et offentlig møte i regi av Document, skriver Thuestad.

10. mai 2019 talte Steve Bannon i et fullsatt Oslo Militære samfunn etter invitasjon fra Document. Tilstede i salen var også redaktør i Filter Nyheter Harald Klungtveit – med kamera -, men det var ikke Bannon han var mest interessert i. Før arrangementet kom i gang stilte han seg opp foran forsamlingen og fotograferte publikum. Han avlyttet også private samtaler mellom de fremmøtte, hevder møtedeltagerne.

Document sier de er kjent med at Filter-redaktøren flere ganger tidligere har dukket opp i sammenhenger og på arrangementer hvor høyreorienterte samles, og alltid med kamera.

Denne formen for kartlegging med sikte på senere personforfølgelse er en kjent metode blant venstreekstremister. Foto av Klungtveit fra Document.

Før og etter foredraget sirkulerte Klungtveit blant publikum, fotograferte, og lyttet til andres samtaler. Han ikke bare avlyttet samtaler han ikke selv deltok i, han gjengav deler av dem senere i sin egen artikkel på Filter Nyheter, skriver Document.

Klungtveit klager Document inn for PFU

Hans Rustad i Document har delt Klungtveits klage med leserne for at de skal forstå hvilket spill som foregår mellom Faktisk.no og Filter, sier han.

– I løpet av det siste halvåret har vi sett en strøm av klager på Document til PFU. Særlig den siste tiden har det tyknet til. Den siste i rekken er Filter Nyheters Harald Klungtveit. Alliansen mot frie medier er mektig. Men den har ikke råd til å være sannferdig og åpen.

Document har ikke noe valg: Hvis vi skal vinne, må vi være åpne og sannhetssøkende, mener Rustad.

Klage på Document – artikler om Harald S. Klungtveit / Filter Nyheter

Klagen gjelder to artikler på Document.no hhv. 8. januar og 12. januar 2021:

Les hele saken og klagen til PFU fra Klungtveit her – Stormløp mot frie medier: Klungtveit klager Document inn for PFU (Document.no)

Filter Nyheter er selv tidligere felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU)

Da den venstreekstreme nyhetsbloggen Filter Nyheter feilaktig hengte ut førsteamanuensis i psykologi ved NTNU i Trondheim, Øyvind Eikrem som rasist, mente PFU at de hadde brutt god presseskikk.

PFU kom frem til at redaktør Harald Klungtveit ikke hadde dokumentert anklagene mot psykolog Øyvind Eikrem og dermed brutt Vær varsom-plakatens punkt 3.2. Punktet omhandler kritisk bruk av kilder og kontroll av at opplysningene som gis er korrekte. 

Fra Journalisten.no:

«PFU understreker at Filter Nyheters undersøkelser av hvem som skjuler seg bak den anonyme profilen er av offentlig interesse. Det dreier seg om vesentlig journalistikk.

Det utvalget imidlertid reagerer på, er at Filter Nyheter er så konstaterende. Ut ifra det som kan leses i artiklene, har ikke Filter Nyheter dokumentert at det er klager som står bak kontoen og har skrevet dette. Når klager i tillegg avviser å ha skrevet de omstridte kommentarene, er det enda større grunn til å ta nødvendige forbehold. PFU mener derfor at artiklene kommer i strid med VVP 3.2.

Filter Nyheter har brutt god presseskikk på punkt 3.2 i Vær varsom-plakaten.»

Les også – Klungtveit om Filters første PFU-fellelse: – Ingen innflytelse på journalistikken vår (Media24)