Flertallspartiene i Trondheim vil forby demonstrasjoner som ytrer «krenkende budskap mot mørkhudede»

Flertallspartiene i Trondheim vil erklære byen som en «antirasistisk sone»

Flertallspartiene i Trondheim vil erklære byen som en «antirasistisk sone», og forby demonstrasjoner med «rasistisk budskap» på kommunal grunn. Det vil være i strid med grunnloven, advarer ytringsfrihetsekspert.

Flertallspartiene i Trondheim vil erklære byen som en antirasistisk sone, og forby demonstrasjoner med rasistisk budskap på kommunal grunn.

Ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf advarer byens politikere mot å vedta forslaget slik det nå foreligger, og mener det vil være i strid med Grunnloven.

– Det er mange kommuner som prøver seg på varianter av dette, og det er lett å forstå de gode hensiktene, men man kan ikke på kommunalt nivå lage regler som går på tvers av grunnlovens demonstrasjonsrett på denne måten, sier Kierulf til Adresseavisen.

Forslaget kommer i forbindelse med en interpellasjon som representanter fra blant annet Ap, Sp, SV, MDG og Rødt fremmer i forbindelse med bystyremøtet onsdag, hvor målet er å erklære Trondheim som en antirasistisk sone.

Der foreslår de å forby det forslagsstillerne omtaler som demonstrasjoner med rasistisk budskap i byen.

– Det vil være en type demonstrasjon som ytrer krenkende budskap mot mørkhudede mennesker, enten i form av plakater eller tilrop eller handlinger. Vi vet at det har vært tilfeller hvor man gjør symbolske handlinger på demonstrasjoner, som for eksempel koranbrenning, og er opptatt av å skjerme våre innbyggere for den type handlinger, sier varaordfører Mona Berger (SV).

Kilde – Partier i Trondheim vil forby demonstrasjoner med rasistisk budskap Kommunal Rapport